CIA TAJNO OBUČAVALA UKRAJINCE? U danu dok ruska armija sve više ulazi u dubinu Ukrajine, stiglo priznanje bivšeg američkog obaveštajca
Foto: Ilustracija: J.V./A.V.

Hilsberg, koji je nakon službe počeo da se bavi analitikom i pitanjima bezbednosti, za TV kanal Fox News rekao je u subotu da Vašington "ovakvu podršku pruža redovno i u svim delovima sveta":

- Drago mi je da je vest o tome izašla u javnost, da nismo sedeli skrštenih ruku. Delovali smo razborito, predviđali poteze neprijatelja. Značajan deo obuke se odvija iza kulisa.

Bivši operativac CIA otkrio je i "da bi obuka ukrajinskih boraca mogla da se odvija na teritoriji SAD, u vojnoj bazi za obuku američkih obaveštajnih službi u Virdžiniji".

CIA TAJNO OBUČAVALA UKRAJINCE? U danu dok ruska armija sve više ulazi u dubinu Ukrajine, stiglo priznanje bivšeg američkog obaveštajca

Ministarstvo odbrane Ukrajine

 

Za to vreme ruska avijacija nastavlja sa napadima na ukrajinska vojna skladišta municije i tehnike. Prvi put avijacija je u subotu, potvrđeno je u Moskvi, koristila hipersonične rakete "kinžal" pogodivši ukrajinska podzemna skladišta avionskih bombi i raketa u mestu Deljatinu u Ivano-frankovskoj oblasti. Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je i da su uništena i tri kompleksa S-300 i jedan "Buk-M1":

- Takođe je pogođena jedna radarska stanica. Oborono je još 12 ukrajinskih bespilotnih letelica, uništena je i stajanka aviona fabrike aviona u Lavovu. Takođe su uništena skladišta municije u blizini gradova Voznesenska i Nikolajeva.

Koliko su žestoke borbe koje se vode na istoku Ukrajine vidi se po tome kakve je posledice ostavila artiljerija na stambenim zgradama. Mada već danima obe strane ne saopštavaju vesti o broju poginulih i ranjenih nesumnjivo je da se gine sa obe strane, a pored vojnika ginu i civili. Žestoko se vodi i propagandni rat u kome na strani Ukrajine učestvuju velike zapadne TV kompanije i agencije, pa se na osnovu njihovih informacija može steći utisak kako Rusi trpe poraz za porazom. Ali sudeći po broju osvojenih gradova i mesta ruska armija sve više ulazi u dubinu Ukrajine.

Iako su opkoljeni sa svih strana, ukrajinska vojska i nacionalistički bataljoni "Azov" u lučkom gradu Marijupolju ne žele da se predaju i pružaju žestok otpor. General-pukovnik Ruske armije Mihail Mizincev potvrdio je u subotu da je ukrajinskim vojnicima nuđen koridor da bez oružja napuste grad i slobodno krenu ka teritoriji koja je pod kontrolom Kijeva, ali da su oni to odbili. Dodao je i da su ruske snage zauzele marijupoljski aerodrom i da kontrolišu sve prilazne puteve.

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko tvrdi, međutim, da su se tokom dana u centru tog grada vodile ulične borbe, što je, prema njegovim rečima, ometalo napore da se izvuče nekoliko stotina ljudi koji su bili zarobljeni u podrumu pozorišta za koje ukrajinski zvaničnici kažu da ga je Rusija bombardovala u sredu.

CIA TAJNO OBUČAVALA UKRAJINCE? U danu dok ruska armija sve više ulazi u dubinu Ukrajine, stiglo priznanje bivšeg američkog obaveštajca

EPA

 

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Ukrajine je priznalo "da su izgubili izlaz na Azovsko more", a u saopštenju se kaže "da su okupatori delimično postigli uspeh u Donjeckom operativnom rejonu".

Za to vreme ukrajinske oružane snage granatirale su teritoriju Luganske narodne republike (LNR) dva puta u prethodna 24 sata. Kako navodi centar za kontrolu i koordinaciju misije LNR, u tim napadima ubijena su tri civila, dok su dva ranjena. S druge strane, kancelarija ukrajinskog državnog tužilaštva tvrdi da je 112 dece do sada poginulo u ratu u Ukrajini. U saopštenju, objavljenom na "Telegramu", navodi se da je ranjeno 140 mališana.

Što se tiče rusko-ukrajinskih pregovora, posle optimističkih izjava oko traženja modela buduće neutralne Ukrajine stiglo je otrežnjenje.

- Oko jednog od najvažnijih pitanja, a to je priznavanje da je Krim zauvek ruska teritorija i da su Donjecka i Luganska republika nezavisne države nema nikakvog kompromisa i najverovatnije ga neće ni biti - potvrdio je Mihail Podoljak, ukrajinski pregovarač i savetnik predsednika Zelenskog, rekavši da će pregovori trajati nekoliko nedelja, možda i duže.

Očigledno ohrabren aplauzima koje je dobio dok je govorio preko video-veze u zapadnim parlamentima, Zelenski dodaje "da je došlo vreme da se govori o uspostavljanju teritorijalne celovitosti Ukrajine, dakle vraćanja Krima i Donjecke i Luganske oblasti". Za to vreme, predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk objasnio je svojim građanima preko TV kanala "1+1" da je "put u NATO zapisan u ustavu zemlje".

Za to vreme, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kaže da Amerika pokušava da "drži za ruku" ukrajinsku delegaciju na pregovorima i da im ne dozvoljava da prihvate ruske predloge.

- Ukrajinska kriza je izazvana kada je Zapad video da Rusija ne želi da im bude poslušna. Zapadne zemlje su se pokazale kao nepouzdani partner u ekonomskoj saradnji, kao i njihove banke u kojima se čuvao deo ruskih deviznih rezervi - kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je javno postavio i pitanje Zelenskom da odgovori zašto je Ukrajina izašla iz dogovora o zaštiti spomenika herojima velikog otadžbinskog rata.

- Zelenski je lično pokrovitelj tih tendencija - rekao je Lavrov, naglasivši da je na početku Zelenski govorio da neće dozvoliti diskriminaciju ruskog jezika, ali da reč nije održao.

Loganova: Traže da mrzimo Putina

SVI vodeći ruski kanali objavili su u subotu snimak razgovora jedne američke TV mreže sa poznatom novinarkom Larom Logan. Ona je rekla da je sada jako mnogo dezinformacija oko situacije sa Ukrajinom.

- Toliko dezinformacija nikada do sada nismo videli. Ja izveštavam sa ratišta 35 godina, ali ovako nikada nije bilo. Naterali su nas u okvire da moramo da mrzimo predsednika Putina i da verujemo u sve loše što o njemu govore, a Ukrajinu moramo obavezno da volimo - kazala je Loganova, koja je svojevremeno bila novinarka Si-Bi-Es njuza, a od 2020. je u Foks njuzu.

Govoreći o ukrajinskim neonacistima i njihovim zlodelima, kazala je da se to "sada prećutkuje".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading