Ujedinjene nacije
Foto: Alo/EPA

- Brojni lideri i vlade, uključujući u regionu, prihvatili su plan i pozivamo SB UN da im se pridruži u implementaciji ovog plana bez odlaganja i bez dodatnih uslova - navela je Tomas-Grinfild u saopštenju, a prenosi AP.

Ona je istakla da je važno da se Izrael i Hamas pridržavaju plana nakon što on bude prihvaćen, kao i da je bitno ujedinjenje Pojasa Gaze i Zapadne obale pod vlašću Palestinske narodne samouprave.

Tomas-Grinfild je dodala da su države članice SB UN ranije "konstantno pozivale na korake koji su izneti u ovom planu - vraćanje talaca kući, obezbeđivanje prekida vatre, omogućavanje dopremanja humanitarne podrške u Gazu, obnavljanje ključnih službi i uspostavljanje uslova za dugoročni plan rekonstrukcije Gaze".

Ona je pozvala države članice SB UN da "ne dopuste da ova prilika propadne".

Plan koji je izneo Bajden u petak podržale su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre "ozbiljno i pozitivno".

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da je predlog za prekid vatre u Gazi koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden "skoro identičan onom za koji je Hamas rekao da bi prihvatio pre samo nekoliko nedelja" i dodao da je "jedino što sprečava momentalno primirje" Hamas.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading