Snikak borbe
Foto: Printscreen/Foto: screenshot X/clashreport

Na šokantnim snimcima vidi se obračun vojnika dve strane pomoću štapova i kamenja. Vojnici dve nuklearne sile na spornom delu granice uglavnom se bore prsa u prsa i ne koriste vatreno oružje.

Sukobi vojnika dve azijske nuklearne sile kod jezera Pangong, podsetimo, izbili su 2020. i 2021. godine. Borba je izbila u dolini Galvan u severoistočnoj indijskoj državi Arunačal Pradeš.

Mala grupa indijskih vojnika naišla je na 300 kineskih na planinskom grebenu što je rezultiralo fizičkim sukobom. Na snimku se vidi kako indijski vojnici gađaju kamenjem snage pripadnike Kineske narodne oslobodilačke armije koje pokušavaju da dođu do vrha grebena.

Mediji su ranije pisali da je u borbama sa improvizovanim oružjem poginulo 20 indijskih vojnika među kojima je bio i jedan oficir. Peking je izvestio o smrti samo četiri vojnika, međutim, upućeni navode da Kina pokušava da sakrije stvarni broj poginulih.

Kina i Indija polažu pravo na ogromne delove teritorije duž svoje de fakto granice duge skoro 3.500 kilometara. Takozvana Linija stvarne kontrole je labava demarkacija koja razdvaja indijske i kineske teritorije u regionu.

Vojnici obe strane na Himalajima su udaljeni tek nekoliko metara jedni od drugih u nekoliko oblasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading