mitropolit joanikije
Foto: Printscreen/Youtube/RTS Oko - Zvanični kanal

- Oni koji su taj zločin izvršili pogazili su viteški moral srpskog vojnika i ogrešili su se o česte pozive i vapaje Svetog Patrijarha Pavla koji je u to ratno vreme skoro svakodnevno pozivao srpske oficire i vojnike da brane svoj narod, ali i da se čuvaju od grijeha, da budu ljudi, i da ne obrukaju svoje oružje - istakao je mitropolit. 

Kako dodaje, nesporna je činjenica da je u Srebrenici izvršen zločin, ali priča o genocidu u Srebrenici je neodrživa i opasna.

- Pogrešno je i veoma opasno izjednačavati Srebrenicu i Jasenovac. Priča o srebreničkom genocidu nije naučno utemeljena, ali je itekako politički motivisana. Krajnje je sumnjivo da li se pokreće iz poštovanja prema žrtvama ili iz nekih drugih razloga. Oni, kojima je istinski stalo do poštovanja žrtava, znaju da je žrtvama bilo kojeg i bilo čijeg zločina istina potrebnija od politike. Lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici, ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče. Zbog tih nedostataka podnosi se nacrt rezolucije o genocidu i ide na glasanje i preglasavanje. Može se dogoditi kada se bude glasalo za ili protiv rezolucije o genocidu da pod pritiskom sponzora, lobista i propagandista istina bude preglasana u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija. Neće to biti prvi put u istoriji da istina bude preglasana, ali je jako opasno ako se to dogodi u Ujedinjenim Nacijama. 

- Crna Gora, da bi uvek bila otvorena za istinu, da bi sačuvala svoje dostojanstvo, da bi sačuvala svoju unutrašnju stabilnost, da bi doprinela izmirenju i regionalnoj stabilnosti, ne treba da glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Dosledno poštujući srebreničke žrtve neupitnog zločina, ali isto tako razlikujući zločin od genocida, treba da glasa protiv - zaključuje mitropolit za IN4S.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading