Sergej Alejnik
Foto: EPA/EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP POOL

''Možda bih dao savet litvanskim političarima. Prestanite da podržavate ekstremiste i finansirate njihove aktivnosti“, rekao je šef beloruske diplomatije u intervjuu za RIA Novosti.

On je naglasio da su litvanski političari svesni paravojnih formacija koje se navodno nalaze na teritoriji Litvanije, a koje planiraju promenu vlasti u Belorusiji.

Šef KGB Belorusije Ivan Tertel prethodno je izneo tvrdnju da u Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini postoji oko 50 stranih fondova koji finansiraju promociju politike ''meke moći” prema Belorusiji, ali i radikalne opcije za promenu vlasti u toj zemlji. 

Nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 2020, pojedini opozicionari, uključujući bivšu predsedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku, otišli su u Litvaniju. 

Tihanovsku je beloruski sud u odsustvu osudio na 15 godina zatvora pod optužbom za zaveru radi preuzimanja državne vlasti, stvaranje i vođenje ekstremističke grupe, javne pozive na sankcije, podsticanje društvenog razdora i izdaju države, podsećaju RIA Novosti, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading