PUTIN POKREĆE VELIKU OFANZIVU Na stolu su dve opcije
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

"Verovatno će se nova ruska ofanziva poklopiti sa predstojećim samitom NATO u Vašingtonu od 9. do 11. jula (...) u skladu sa zvaničnom ruskom propagandom da se ovaj rat ne vodi samo protiv Ukrajine, nego i protiv NATO i da je ovo civilizacijska borba protiv kolektivnog Zapada", piše u analizi Atlantskog saveta, prenosi ukrajinska agencija Unijan.

Dodaje se da bi Putin time pokušao da "ponizi savez baš u trenutku kada obeležava tri četvrtine veka obuzdavanja imperijalnih ambicija Moskve".

Prema analizi Atlantskog saveta, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena imaće dve opcije u slučaju napretka Rusije – "da zadrži kurs i poveća rizik od ukrajinskih žrtava, ili da pređe sa politike 'koliko god je potrebno' na pristup 'šta god je potrebno' za Ukrajince da odbiju Ruse nazad".

Druga opcija bi, prema analizi, povećala rizik od eskalacije u Ukrajini, ali bi takođe i uklonila Bajdenu "izborni rizik da bude okrivljen za neuspeh američke politike u Ukrajini".

Američki senat usvojio je juče zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, a u analizi se navodi da zemlje Zapada ne pomažu Ukrajini da preuzme inicijativu, već joj samo pomažu dovoljno "da zaustavi aktivnu ofanzivu ruskih okupatora".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading