"GEM, SET I MEČ ZA MOSKVU?" Bivši savetnik Pentagona o DRASTIČNOM slabljenju NATO
Foto: AP/Tanjug/Ap

Prema rečima penzionisanog pukovnika, kada je Rusija poslala trupe u istočnu Ukrajinu u februaru 2022. godine, nije imala plan da uspostavi trajnu kontrolu nad tom teritorijom; njena ograničena akcija je bila iznuđena budući da je Moskva insistirala na tome da Ukrajina bude neutralna teritorija koja će biti tampon između Ruske Federacije i NATO-a.

To što Zapad nije ispunio obećanja o neširenju Alijanse ka ruskim granicama, te priznanje nekadašnje kancelarke Angele Merkel da su Minski sporazumi doneseni s idejom da se kijevskom režimu kupi vreme da vojno ojača, samo je potvrdilo Rusiji da ne veruje zapadnim obećanjima da će poštovati, a kamoli sprovoditi ukrajinsku neutralnost.

- Strategija gotovo trogodišnjeg neograničenog finansiranja iz Vašingtona za napredno oružje i podršku u proksi ratu što treba da uništi Rusiju ispala je smešna, kao i pokretanje prinudnih mera – ekonomskih, diplomatskih i vojnih – širom Severoatlantske alijanse sa ciljem nanošenja fatalne štete Rusiji i destabilizaciji njene vlade. Nerealni pristup Vašingtona je propao i sada nije Rusija već NATO fatalno oslabljen - piše Makgregor.

Dakle, dodaje bivši savetnik Pentagona, "brend" Vašingtona je u velikoj meri uzdrman i oslabljen. Pogubno je bilo uverenje Sjedinjenih Država da bi mogle da iskoriste moć NATO-a za stratešku pobedu nad Rusijom tako što će naoružati Ukrajince da se bore za Zapad. Vašington nije uzeo u obzir mogućnost da Ukrajina može za izgubi.

Ta činjenica treba da dovede u pitanje novi hladni rat protiv Rusije, Kine i Irana, konstatuje Makgregor, te dodaje da je predsednik SAD Džozef Bajden pogrešio kada je rekao da su SAD "najmoćnija država na svetu". Istina je da američki resursi i moć nisu neograničeni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading