Pretres
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Novak je napomenuo da su uhapšene četiri osobe pod optužbom za zloupotrebu sredstava Fonda za pravdu, organizacije osnovane za pomoć žrtvama zločina. Precizirao je da su trojica privedenih bivši zvaničnici Ministarstva pravde, dok je jedan je korisnik Fonda, prenosi Rojters.

On je takođe potvrdio da je izvršen pretres kuće bivšeg ministra Ziobre, koji se leči od kancera, a nije se nalazio na licu mesta tokom pretresa.

- Tužioci su kontaktirali porodicu tražeći od njih da otvore prostorije, ali se pokazalo neefikasnim. Vrata su bila dovoljno polomljena da se omogući ulazak u stan - dodao je Novak.

Patrik Jaki, član Evropskog parlamenta iz Ziobrove partija Suverena Poljska, koja je vladala u koaliciji sa PiS-om, nazvao je pretres kuće bivšeg ministra pravde "gangsterskim činom".

Prema pojedinim medijskim izveštajima, bivše ministarstvo pravde koristilo je Fond za pravdu za pridobijanje naklonosti među biračima, uključujući kupovinom vatrogasnih vozila ili opreme za seoske kuće u konzervativnijim ruralnim delovima zemlje.

Aktuelna proevropska koaliciona vlada saopštila je da će osumnjičeni za kršenje zakona tokom osam godina vladavine nacionalista pravno odgovarati, budući da su, kako tvrde, tužioci sada oslobođeni političkog uticaja.

Zvaničnici povezani sa bivšom administracijom konzervativne stranke Zakon i pravda (PiS), s druge strane, optužuju novu vladu da vrši "lov na veštice".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading