Ukrajina
Foto: AP/Omar Havana (STR)

Svađa je kulminirala prošle nedelje kada je češki premijer Petr Fijala najavio da se uobičajene češko-slovačke međuvladine konsultacije neće održati u narednim nedeljama ili mesecima jer ih Prag ne smatra prikladnim zbog "značajnih razlika". Fijala je dodao da saradnja između zemalja treba da bude usmerena na konkretne projekte, ali i da je nemoguće sakriti da postoje značajne razlike u mišljenjima o nekim ključnim spoljnopolitičkim pitanjima, kojima je mislio na Ukrajinu.

- Uvereni smo da nema potrebe za zajedničkim sastankom dve vlade. O našoj odluci i nameri da odložimo sastanak obavestili smo slovačku stranu - rekao je češki premijer.

I ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski podržao je odluku o prekidu međuvladinih konsultacija sa Slovačkom.

- Naši partneri bukvalno na drugom kraju sveta shvataju da bezbednost Evrope utiče na bezbednost celog sveta. Zato mi je žao što moje kolege u Slovačkoj to ne vide - rekao je Lipavski.

Robert Fico je odgovorio da je Češka takvom odlukom ugrozila odnose sa Slovačkom. Prema njegovom mišljenju, razlog za to su različiti stavovi Praga i Bratislave o ratu u Ukrajini.

- Napominjemo da je češka vlada odlučila da ugrozi naše međusobne odnose samo zato što je zainteresovana da podrži rat u Ukrajini, dok slovačka vlada otvoreno govori o miru. Ali vaša odluka neće uticati na suverenu slovačku spoljnu politiku - dodao je šef slovačke vlade.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading