Aleksej Navaljni
Foto: AP/Tanjug/Ap

Ona je, u video snimku objavljenom na Jutjubu, optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da drži telo Navaljnog kao, kako je navela, "taoca" i zbog toga dovela u pitanje hrišćansku veru ruskog lidera.

- Nijedan pravi hrišćanin nikada ne bi mogao da uradi ono što Putin sada radi sa Aleksejevim telom - rekla je Navaljna.

Dodala je da porodica želi da Navaljnog sahrani u skladu sa pravoslavnim običajima.

Saradnici Navaljnog izjavili su ranije danas da vlasti prete da će sahraniti ruskog opozicionara u udaljenoj zatvorskoj koloniji gde je umro, osim ako njegova porodica ne pristane na uslov da ne bude javne sahrane, prenosi Rojters.

Portparol Navaljnog Kira Jarmiš izjavila je u petak da je njegovoj majci rečeno da će Navaljni biti sahranjen unutar kaznene kolonije gde je umro ako ona u roku od tri sata ne pristane da ga sahrani bez prisustva javnosti.

Jarmiš je na mreži X navela da je majka Navaljnog odbila da pregovara sa agentom istražnog komiteta koji joj je izneo ultimatum.

Navaljni je preminuo u zatvoru u petak, 16. februara, a Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki okrug, gde je bio u zatvoru, navela je da se Navaljni osećao loše posle jutarnje šetnje i da je izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran. Služio je kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading