smrt
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako se navodi, ukupno 141 seoska bolnica zatvoreno je od 2010. godine, dok su još 453 "u opasnosti od zatvaranja", prenosi Njujork post.

Sedam država sa najviše bolnica kojima preti zatvaranje su Teksas (45), Kanzas (38), Nebraska (29), Oklahoma (22), Severna Karolina (19), Džordžija (18) i Misisipi (18).

U Tenesiju, Nebraski i na Floridi više od 40 odsto bolnica se suočava sa pretnjom od zatvaranja. Između 30 i 40 procenata ruralnih bolnica je u opasnosti u Juti, Južnoj Dakoti, Kanzasu, Oklahomi, Alabami, Severnoj i Južnoj Karolini. U Vajomingu, Teksasu, Luizijani, Arkanzasu, Misisipiju i Džordžiji je između 26 i 30 odsto ruralnih bolnica u opasnosti od zatvaranja. Iz "Čartisa" navode da oko 43 odsto ruralnih bolnica u Sjedinjenim Državama radi sa finansijskim deficitom, kao i da veliki broj bolnica ima smanjene prihode.

Pojedine bolnice u američkim ruralnim oblastima sve više odustaju od osnovnih zdravstvenih usluga, uključujući lečenje raka i negu majki, piše u izveštaju.

"Nakon okončanja pandemije, nejednakosti i kriza sa brojem medicinskih sestara ponovo vrše pritisak na ruralnu zdravstvenu mrežu", rekao je Majkl Topčik iz "Čartisa".

Doktorka iz Južne Karoline Kenet Peti istakla je da su ruralne bolnice izuzetno važne za zdravstveni sistem jedne zemlje.

"Postoji mnogo pacijenata koji nemaju pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali su u bazi seoskih bolnica. Kako su se ekonomski pritisci na bolnice povećali u poslednjih nekoliko godina, postalo je sve teže za ove bolnice da ostanu finansijski profitabilne", navela je Peri.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading