BOLNICA
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Lekari kažu da je više respiratornih virusa u cirkulaciji, ali da sve više ima i velikog kašlja i to kod dece mlađe od dva meseca- novorođenčadi.

Laboratorijski su potvrđena i dva tipa virusa gripa A(H3) i A (H1), a poznato je da oni mogu da izazovu pandemiju. U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je od početka sezone u celoj Srbiji registrovano oko 47.000 oboljenja sličnih gripu.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu navode da je u prestonici prošle nedelje registrovano 15.518 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, što je porast od 10 odsto u odnosu na nedelju koja joj je prethodila. Potvrđeno je i 401 oboljenje slično gripu, što je porast od 26,5 posto. Kovid je potvrđen kod 1.239 pacijenata, što je skok od 17 odsto.

Najviše pacijenata sa respiratornim infekcijama je među decom školskog uzrasta (od pet do 19 godina) 6.118, što je 39,4 odsto svih registrovanih pacijenata. Veliki broj pacijenata je i među decom mlađom od četiri godine - 3.560, što je 22,9 odsto svih potvrđenih infekcija.

Dečji pulmolog prof. Predrag Minić kaže da su u porastu respiratorne infekcije, ali da je sada dominantan respiratorni sincicijalni virus (RSV).

- Respiratorni sincicijalni virus je toliko česta pojava da se i ne prijavljuje kao epidemija. Te infekcije izazivaju bronhiolitis. Bronhiolitis je najčešći uzrok škripanja u grudima kod dece ispod dve godine starosti - pojašnjava prof. Minić.

Lekare posebno brine što je u porastu veliki kašalj ili pertusis. Prof. Minić navodi da se veliki kašalj javlja ciklično na svakih pet godina, da je intenzivniji bio 2018. godine i da je ponovo u naletu ove godine.

- I ovo je bilo očekivano. Mi smo u međuvremenu preduzeli neke dodatne strategije što se tiče imunizacije protiv pertusisa. Predviđena je i dodatna buster doza vakcine za decu sa 14 godina. Međutim, vakcinu bi trebalo da prime i trudnice, jer su od velikog kašlja najugroženija novorođenčad jer bebe nisu dobile transfer antitela od majke. Potrebno je vakcinisati trudnicu između 27. i 36. nedelje gestacije, bez obzira na prethodni imunizacioni status - rekao je prof. Minić.

BONUS VIDEO: 

 

@alo_portal Pažnja srednjoškolcii 🔉 Evo kako da popunite obrazac! 🙂 #alo #fypシ #fypシ゚viral #novac #pomoć #srednjoškolci ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading