FRANCUZI PRIZNALI Rusi ih nagazili u Ukrajini, vraćaju se kući u sanducima
EPA

Prethodno je načelnik Hersonske oblasne vojne administracije Aleksandar Prokudin, koga je postavio Kijev, saopštio je da su dva francuska "dobrovoljca" ubijena, a tri ranjena u gradu Berislavu, koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine.

"Dvojica francuskih humanitarnih radnika platila su životom za svoju posvećenost Ukrajincima. Trojica su ranjena", napisao je Sežurne na Iksu.

Slična izjava stigla je od francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da su "dobrovoljci ubijeni u ruskom napadu".

On je osudio napad i nazvao ga "kukavičkim i nedostojnim činom".

Ministarstvo odbrane Rusije je izvestilo da su ruske oružane snage, visoko preciznim udarom, uništile privremenu tačku razmeštaja stranih boraca, od kojih su većina bili francuski plaćenici, u Harkovu.

U Ministarstvu su naveli da je ubijeno više od 60 militanata, a kasnije su se u francuskim medijima pojavile publikacije u kojima su plaćenici iz Francuske nazivani i "dobrovoljcima".

Ruski ambasador u Parizu Aleksej Meškov izjavio je da je francuskim parlamentarcima preneo apel Državne dume u vezi sa učešćem francuskih plaćenika u akcijama ukrajinskih oružanih snaga.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova je, uprkos mnoštvu dokaza o prisustvu francuskih plaćenika u redovima ukrajinskih oružanih snaga, pokušalo da se "odrekne sunarodnika" u ukrajinskim jedinicama, nazivajući informacije o pogibiji desetina francuskih plaćenika u Harkovu "grubom manipulacijom Rusa".

Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu naveo je da Pariz ne može da zabrani Francuzima da se bore u Ukrajini.

"Ti ljudi nemaju veze sa francuskim oružanim snagama, ne nose francuske vojne uniforme i nisu povezani sa francuskim vojnim institucijama", poručio je Lekornu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading