Vladimir Putin
Foto: AP/Konstantin Zavrazhin (POOL)

Lukašenko je ranije izjavio da je kretanje nuklearnog naoružanja iz Rusije u Belorusiju povezano sa naporima da se obuzdaju pretnje Poljske, članice NATO-a, usred rata Moskve sa Ukrajinom.

Ovonedeljna najava dolazi nekoliko meseci nakon što je Rusija prvi put objavila da planira da postavi neko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, država koja je saveznik Putina i Moskve.

Lukašenko je u maju potvrdio da se neko nuklearno oružje već šalje u Belorusiju, što je izazvalo zabrinutost Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Lukašenko u Kini

Tanjug

 

 

„Kretanje nuklearnog oružja je već počelo“, rekao je Lukašenko u maju na sastanku sa novinarima u Moskvi, preneo je Rojters.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu takođe je govorio o kretanju nuklearnog oružja u maju, rekavši: „Kolektivni Zapad u suštini vodi neobjavljeni rat protiv naših zemalja. Dodao je da zapadne nacije nastoje ‘da produže i eskaliraju oružani sukob u Ukrajini'“.

Putin je u junu potvrdio da je prva pošiljka taktičkog nuklearnog oružja stigla u Belorusiju i da je stacionirana u zemlji. Na pitanje BBC o premeštanju nuklearnog oružja u Belorusiju i da li je Rusija razmatrala mogućnost njegovog korišćenja, on je odgovorio: „Zašto da pretimo celom svetu? Već sam rekao da je primena ekstremnih mera moguća u slučaju da postoji opasnost po rusku državnost“.

Dodao je da to treba da posluži kao podsetnik bilo kojim drugim narodima „koji misle da nam nanesu strateški poraz“.

S-300

Foto: Shutterstock

 

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je nakon Putinovih komentara: „Nemamo razloga da prilagođavamo sopstveni nuklearni stav. Ne vidimo nikakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje“, rekao je Blinken u junu, dodajući da će SAD „nastaviti da prate situaciju veoma pažljivo“.

Rat Rusije sa Ukrajinom bliži se trećoj godini u februaru, a borbe se nastavljaju u brojnim delovima Ukrajine. Sjedinjene Države su Ukrajini isporučile nekoliko različitih paketa pomoći za odbranu, uključujući ekonomsku pomoć i vojnu opremu.

Newsweek

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading