STOLTENBERG: Zapadni Balkan je strateški važan za NATO
Foto: Tanjug/Tanjug


On je na konferenciji za novinare sa liderima zemalja Zapadnog Balkana koje su i članice NATO-a, rekao da bi stabilnost trebalo da bude osnovna težnja zemalja u regionu.

"Ovaj region je strateški važan za NATO, ali postoje razlozi za zabrinutost u poslednje vreme. Vreme je da prevaziđu lokalni konflikti, kao i da prestane rat u Ukrajini", rekao je on.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skoplju sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem, albanskim premijerom Edijem Ramom i svojim domaćinom makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim Stoltenberg je pohvalio Severnu Makedoniju kao validnu članicu NATO i primer uspešnog multietničkog društva na Zapadnom Balkanu.

"U Severnoj Makedoniji sve etničke zajednici žive u mirnom suživotu što doprinosi stabilnosti i prosperitetu celog društva", istakao je Stoltenberg.
On je ukazao da su u godini kada NATO obeležava 75. godišnjicu postojanja primarni ciljevi alijanse jačanje strateških potencijala NATO i postizanje mira u Ukrajini i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Istakao je da na Zapadnom Balkanu ne postoji ''direktna vojna pretnja'', ali i naveo da postoji povećana pažnja usmerena ka regionu.

''Vidimo da je povećana pažnja uglavnom ka Kosovu, kao i u BiH, ali ne vidimo nikakvu direktnu vojnu pretnju. Zabrinuti smo zbog razvoja pojedinih događaja u pogrešnom smeru, ali istovremeno, potrebno je shvatiti snagu i značaj NATO-a. Ovde smo prisutni mnogo godina. Imamo nekoliko saveznika, na Kosovu smo povećali prisustvo sa još oko 1.000 vojnika, još više naoružanih'', rekao je Stoltenberg i istakao da NATO pažljivo prati situaciju u regionu.

Istakao je da Alijansa čini ono što je potrebno saveznicima.

"Moramo da stabilišemo komšiluk NATO-a jer smo samim tim i mi bezbedniji. Zato sam i razgovarao sa liderima regiona, to nam pomaže da dobijemo bolje zajedničko razumevanje bezbednosne situacije. Na Zapadnom Balkanu imamo istorijsko prisustvo i zzato je ovaj sastanak bio važan'', rekao je prvi čovek NATO-a.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading