RAKETA IMA DOMET 300 KM Hezbolah dobio moćne ruske projektile
Foto: Printscreen

Izvori agencije iz američke administracije, koji su upoznati sa arsenalom militanata, navode da je reč o samonavođenim raketama P-800 Oniks sa dometom od 300 km. Hezbolah ih je navodno primio u Siriji tokom rata na strani snaga predsednika Bašara el Asada. Sama grupa, međutim, nikada nije potvrdila da poseduje takvo oružje.

Sve u svemu, ističu izvori u Vašingtonu, libanska grupa ima impresivan arsenal koji je značajno porastao od 2006. godine kad je Hezbolah prvi put pokazao da može da pogodi morsku metu i kada je raketa pogodila izraelski ratni brod u Sredozemnom moru.

- Grupa pored ruske rakete ima i druge - primetio je jedan od sagovornika.

Međutim, Pentagon ozbiljno shvata ovaj problem, a američka flota stacionirana u regionu ima protivraketnu odbranu, navode izvori agencije.

Početkom novembra lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah objavio je video poruku u kojoj je pomenuo američke ratne brodove koji su stigli u istočni Mediteran nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa. Nasralah je tada nagovestio da grupa ima sa čime da izađe u susret američkoj floti.

- Pripremili smo se za flotilu kojom nam pretite - rekao je Nasralah.

Libanski izvori potvrdili su Rojtersu da je vođa militanata posebno mislio na ruske rakete.

Sagovornik agencije naglasio je da bi Hezbolahova upotreba ruskih projektila protiv američke flote značila da je sukob eskalirao u "veliki rat" u regionu.

Libanska grupa još nije ušla u direktnu vojnu konfrontaciju između Izraela i Hamasa, međutim, Nasralah je rekao da su sve mogućnosti otvorene. Nasralah je naglasio da Hezbolah izvodi veoma "velike napade" na izraelsku teritoriju, ali da to u svakom slučaju nije dovoljno.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Кremlj nema informaciju o tome da li Hezbolah ima ruske rakete u svom arsenalu.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading