Arheologija
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Religijska tetovaža otkrivena je tokom istraživanja srednjovekovnog afričkog manastira u Gazali, saopštio je Poljski centar za mediteransku arheologiju Univerziteta u Varšavi (PCMA UW), preneo je Arkeonews. Ovo je tek drugi put da je pronađen dokaz o praksi tetoviranja u srednjovekovnoj Nubiji.

Srednjovekovni manastir u Gazali jedno je od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta u Sudanu. Nalazi se u regionu Vadi Abu Dom, u pustiji Bajuda.

Poljsko-sudanski tim kojim rukovodi prof Artur Obluski ispitivao je hrišćanski manastir, kao i četiri groblja sa više stotina grobova. Ljudske ostatke trenutno proučava bioarheolog dr Robert Stark sa PCMA UW, kao i njegove kolege. Oni ispituju poreklo grobova, ali i život u srednjovekovnoj Nubiji.

Tokom dokumentovanja fotografija i doktorskog istraživanja u bioarheološkoj laboratoriji, Kari A. Gilbo sa Univerziteta Purdju identifikovao je tetovažu na gornjoj strani desnog stopala jedne od sahranjenih osoba.

 

 

Tetovaža predstavlja takozvani Hristov monografm i grčka slova alfa i omega. Hristov monogram je religijski simbol koji spaja grčka slova Hi (H) i Ro ®, koja simbolizuje Isusa Hrista, dok slova alfa i omega govore o hrišćanskom verovanju da je bog početak i kraj svega.

- Bilo je veliko iznenađenje kada se odjednom pojavila tetovaža dok sam radio na kolekciji iz Gazalija. Prvo nisam bio siguran, ali kada smo obradili fotografije, tetovaža je postala jasno vidljiva – rekao je je Gilbo.

Veruje se da je osoba sa tetovažom Hristovog monograma živela između 667. i 774. godine i da je u trenutku smrti imala između 35 i 50 godina, prenosi LiveScience.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading