Sergej Lavrov
Foto: Alo/Shutterstock

Ministar je govorio na prvoj večeri obrazovnog projekta „Književni salon: ambasadori ruske kulture“, posvećenog 220. godišnjici rođenja pesnika i diplomate Fjodora Tjučeva. U svom govoru pročitao je pismo njegovoj supruzi na francuskom o sadašnjosti i budućnosti Rusije nekoliko godina pre početka Krimskog rata, 1854. godine.

"Odavno je moglo da se predvidi da će ta besna mržnja, koja se 30 godina, iz godine u godinu pojačavala, rasplamsavala na Zapadu protiv Rusije, jednog dana eksplodirati. Taj trenutak je došao", citirao je Lavrov ruskog pisca.

Tako je, kako je napisao Tjučev, „Rusiji jednostavno ponuđeno da izvrši samoubistvo, da se odrekne svog postojanja, svečano prizna da ona nije drugo, već divlja i ružna pojava, zlo koje treba ispraviti". Lavrov je takođe skrenuo pažnju na reči pesnika iz istog pisma: „Nema više potrebe da se zavaravate - Rusija će, po svoj prilici, ući u borbu sa celom Evropom".

„To je generalno prilično primenljivo na ono što Zapad danas radi prema našoj domovini“, rekao je ministar.

Stoga, prema rečima Lavrova, sve što rade Rusija, predsednik Vladimir Putin, ruska vojska i društvo „ima za cilj da se ovi planovi, o kojima je Tjutčev pisao pre skoro 200 godina, nikada ne ostvare”.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading