Kadirov
Foto: EPA/EPA-EFE/TATIANA BARYBINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

“Kadirov je umro”, napisao je na “Telegramu” u nedelju čečenski aktivista Abubakar Jangulbajev, bez iznošenja više detalja.

“Telegram” kanal na ruskom jeziku sa preko 224.000 pratilaca izvestio je tog dana da je Kadirov umro tokom vikenda, dok je jedan ukrajinski medij preneo da je on umro u subotu uveče, navodi “Njuzvik”.

Glasine o zdravlju Kadirova dobile su na zamahu prošle nedelje, kad je portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov rekao beloruskom portalu “Neksta” da je čečenski lider bolestan “već dugo vremena” i da ima “sistemske zdravstvene probleme”.

Umro u bolnici u Moskvi?

Ukrajinski portal “Obozrevatel” je preneo da je Kadirov pao u komu i da je prebačen u Moskvu radi lečenja. U ponedeljak je navedeno da je mu je transplantovan bubreg i da je bio u “kritičnom stanju”, dok su se na društvenim mrežama pojavile nepotvrđene informacije da je Kadirov preminuo noću u Centralnoj kliničkoj bolnici Uprave predsednika Ruske Federacije, kako su prenele “RIA novosti”.

kadirov

Foto: Printscreen

 

 

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko preneo je izveštaj ruskih “Telegram” kanala da su vozila sa čečenskim registracijama ulazila u Centralnu kliničku bolnicu u Moskvi, “gde je Kadirov navodno na pregledu/lečenju”.

Kazahstanski novinar Azamat Matianov je u martu rekao da je čečenski lider u veoma lošem fizičkom stanju, najverovatnije zbog problema sa bubrezima. On je tada izvestio da je Kadirov doveo poznatog nefrologa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Jasina Ibrahima el-Šahata u Grozni radi lečenja.

Moguće je da je Kadirov zbog bolesti propustio Putinovo godišnje obraćanje Saveznoj skupštini 21. februara - prema nekim izveštajima, to vreme je bio u Emiratima na lečenju.

"Kadirov u komi"

Jusov je u petak rekao da se zdravlje čečenskog lidera značajno pogoršalo.

- Informacija je potvrđena iz različitih izvora u medicinskim i političkim krugovima. Ne radi se o povredama. Ostale pojedinosti treba dodatno razjasniti. On je bolestan već duže vreme, a govorimo o sistemskim zdravstvenim problemima. Ali, u ozbiljnom je stanju proteklih nekoliko dana - rekao je Jusov.

Čečenski lider je na video snimcima od početka godine početka godine delovao natečeno i teško je držao otvorene oči. Kadirov je za naglo pogoršanje svog zdravlja navodno okrivio svog ličnog lekara i bivšeg potpredsednika vlade Elčana Sulejmanova, verujući da ga je otrovao injekcijama.

Prema izvorima iz obično dobro obaveštenog ruskog “Telegram” kanala "VChK-OGPU", lekar nije viđen od oktobra prošle godine. Pričalo se da je otpušten sa mesta potpredsednika vlade i da je potom nestao bez traga. Sulejmanov je takođe nestao sa društvenih mreža na kojima je ranije bio aktivan, preneo je “Bild”.

"Lekara živog sahranio"

Manje od nedelju dana pre nego što je navodno pao u komu, Kadirov je optužen da je svog lekara ubio zbog navodnog pokušaja trovanja.

“Čak se priča da je živ zakopan”, objavio je kanal “VChK-OGPU” 10. septembra.

Geraščenko je ukazao da je lekar bio “izvanredna ličnost u Kadirovljevom okruženju – Lezgin a ne Čečen” i da je imao impresivan profesionalni dosije.

“Njegov iznenadni nestanak i misteriozna smrt otvaraju mnoga pitanja”, rekao je Geraščenko u postu.

Snimak večernje šetnje

Uprkos takvim izveštajima, nije jasno u kakvom je stanju Kadirov. On se pojavio na snimku koji je na društvenim mrežama objavio njegov pomoćnik Umar Daudov, na kojem se vidi kako Kadirov navodno šeta sa porodicom usred glasina o njegovoj bolesti ili smrti.

“Večernja šetnja je bila odličan završetak večere sa porodicom. Iskoristite ove srećne trenutke, prijatelji. Nađite vremena i posvetite više pažnje svojoj porodici. Odmorite se od gužve i ugodite sebi i njima”, preneo je Daudov navodne reči Kadirova.

U međuvremenu je popularni, anonimni čečenski kanal na “Telegramu”, “1ADAT” rekao da ne može da potvrdi da je Kadirov hospitalizovan.

“Pratimo situaciju, ali još ne možemo sve ovo da potvrdimo i u ovoj fazi to su za nas glasine”, naveli su.

Kremlj bez informacija

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je u ponedeljak da Kremlj nema informacije o mogućoj bolesti Kadirova.

- Nemamo nikakve informacije. U svakom slučaju, predsednička administracija teško može da daje informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Dakle, nemamo šta da kažemo ovde - rekao je Peskov novinarima.

On je takođe demantovao izveštaje da je Kadirov navodno u nedelju odleteo u Moskvu da bi se eventualno sastao sa Putinom.

- Nije bilo nikakvih sastanaka sa Putinom – rekao je on.

"Ovo bi moglo da utiče na Putinovu stabilnost u Čečeniji"

U međuvremenu je Institut za proučavanje rata (ISW) objavio da “dugotrajna zabrinutost za zdravlje Kadirova u ruskom informacionom prostoru naglašava zavisnost Putina od Kadirova za nastavak stabilnosti u Čečeniji”.

“Destabilizacija Kadirovljeve vlasti u Čečeniji bila bi veliki udarac Putinovom režimu, delimično zbog toga koliko je uspostavljanje stabilnosti u Čečeniji kroz brutalni i krvavi rat bilo centralno za Putinovu ranu popularnost u Rusiji”, naveo je ISW u nedelju.

"Kadirov i drugi ruski zvaničnici su možda zabrinuti oko toga da će stalne glasine o njegovom zdravlju uticati na dugoročnu stabilnost njegove - a time i Putinove - kontrole nad Čečenijom", rekli su iz ISW.

Zdravstveno stanje Kadirova izazvalo je ne samo zabrinutost već i spekulacije o njegovom nasledniku, posebno ako on ne uspe da se oporavi od navodne bolesti. Neki stručnjaci tvrde da bi Rusija mogla da pokuša da održi stabilnost u regionu imenovanjem kredibilnog naslednika, dok drugi strahuju da bi situacija mogla da dovede do povećanja tenzija i nestabilnosti.

Lojalni saveznik Putina, Kadirov je gvozdenom pesnicom vladao pretežno muslimanskom južnom ruskom republikom Čečenijom od 2007, suočavajući se sa optužbama međunarodnih grupa za kršenje ljudskih prava i represiju. Njegove jedinice igrale su ključnu ulogu u ratu u Ukrajini, iako je Kadirov često kritikovao ponašanje Rusije u sukobu, ne pominjući direktno Putina.

Ostaje da se vidi kako će se razvijati događaji i kakve će posledice imati "koma ili smrt" čečenskog lidera u regionu i odnosima sa Rusijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading