Telo trećeg člana posade mađarskog helikoptera koji se srušio u Hrvatskoj pronađeno
Shutterstock/lordzg

- Telo preminulog pripadnika Ratnog vazduhoplovstva Mađarske pronađeno je u četvrtak 22. juna 2023. u popodnevnim satima. U padu helikoptera smrtno su stradala tri člana posade. Ministarstvo odbrane još jednom izražava najdublje saučešće porodicama, kolegama i prijateljima poginulih pripadnika mađarskih oružanih snaga - objavio je MORH.

Podsetimo, juče se vojni helikopter srušio u kanjonu Čikole, u blizini NP Krka. Ministar obrane RH Mario Banožić u sredu je na konferenciji za medije kazao da bi istraga uskoro trebalo da počne. Robert Hranj, načelnik Glavnog štaba, rekao je da će se hrvatskim istražiteljima pridružiti i mađarski.

Kada i kako će se olupina vaditi još nema informacija. Sve su službe i danas na mestu pada mađarskog vojnog helikoptera, a o uzrocima nesreće se još uvek ne može govoriti.

Istraga će se sprovoditi po NATO standardima

U toku je istraga koja će pokazati kako se dogodila nesreća, a sprovodiće se u skladu s NATO standardima. Hrvatskim istražiteljima priključiće se i mađarski.

U medijima se spominje kao moguća prepreka "zip line" u kanjonu, ali uređaj koji prati sve parametre leta još uvek nije pronađen, navodi HRT i dodaje da se područje pretražuje i dronovima.

- Tu smo s dronovima i pretražujemo teren. Tražimo olupine pa ćemo dojaviti MORH-u ako pronađemo još neke delove helikoptera. Dosta je nepristupačan teren - izjavio je Mislav Čupić iz šibenskog HGSS-a.

Mađarski helikopter Grifon koji je bio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih vazdušnih snaga (MSAP TC) u kasarni Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ) u Zemuniku srušio se u sredu oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadatka na matični aerodrom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading