SRBIN JE NAJBOLJI RATNIK NA SVETU! Američki generali u čudu - muk u Ohaju
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Američki generali bili su iznenađeni kada je trebalo da uruče priznanje pobedniku vojnog takmičenja "Najbolji ratnik" u SAD.

Naime, umesto da nagradu daju nekom od brojnih učesnika iz Nacionalne garde, prvo mesto je osvojio podoficir Vojske Srbije, vodnik prve klase Ivan Jeremić.

On je pripadnik 72. brigade za specijalne operacije, preciznije rečeno bataljona za specijalne operacije "Grifoni" - 82. čete rečnih diverzanata.

Ovaj Beograđanin iza sebe ima vojnu karijeru dugu 13 godina i ceo dosadašnji vek je proveo u pomenutoj slavnoj brigadi, ronilac je i padobranac.

Aktivan je u vojnim sportskim disciplinama koje su pod pokroviteljstvom Međunarodnog saveta za vojne sportove, a takođe i u civilstvu u aktivnostima u kojima dolazi do izražaja izdržljivost, kao što je na primer polumaraton.

Takmičenje "Najbolji ratnik" na kome je Jeremić pobedio okupilo je u Ohaju pripadnike nacionalnih gardi iz sedam država SAD.

Učestvovala je i tročlana ekipa iz Srbije, koju su uz Jeremića činila i dvojica njegovih kolega, jedan iz njegove jedinice, a drugi iz Odreda posebne namene "Kobre".

Takmičenje traje pet dana, a vojnici su odmerili snage u gađanju pod opterećenjem, plivanju u uniformi, proveri fizičkih sposobnosti, poznavanju (sklapanju i rasklapanju) naoružanja, taktičkoj medicini, pozivanju vatrene podrške (na simulatoru), orijentaciji na zemljištu i gađanju iz pištolja i automatske puške.

- Najteži deo je bio marš dug nešto više od 19 kilometara, sa teretom od 20 kilograma i puškom. Teren je bio neravan, sve vreme smo trčali - ističe Jeremić.

On je taj zadatak obavio prvi, stigavši na cilj za sat i 53 minuta, a svako vreme ispod dva sata smatra se izuzetnim uspehom.

Na takmičenju su se naši vojnici sreli i sa oružjem koje ne koriste u svakodnevnom radu, kao što je pištolj "sig sauer M-17", automatska puška M-4, laki mitraljez M-249, teški mitraljez M-240 i mitraljez "broving M-2".

Ivan je bio u prilici da za jedan dan uvežba rasklapanje ovog oružja i tokom svog nastupa osvoji prvo mesto u ovoj disciplini.

- Pobeda nije samo moja, radili smo kao tim - poručio je Jeremić.

BONUS VIDEO

 

Komentari (5)

Loading
Alek

08.06.2023 12:18

Jesre tako ali ova vest nije nova takmicenje je bilo pre oko mesec dana ili vise

Jovan

08.06.2023 12:24

Tek toliko da se zna sta je srpski ratnik kada se odmeri sa drugima iz sveta

Veoma cudnovato

09.06.2023 08:56

Ko bi rekao da je pripadnik naroda koji se 500 godina tukao sa turcima, presao albaniniju do grcke i nazad i bio u centru oba svetska rata bolji vojnik od naroda koji u vojsci drzi trandze

Aco

09.06.2023 09:16

Kvalifikovali smo se da nas šalju u Ukrajinu