zatvor
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen, ilustracija

Više od 1.000 silovanja dogodilo se u britanskim zatvorima od 2010. godine, pokazuju policijski podaci, a drastičan rast broja slučajeva počeo je od 2016. godine.

U istom periodu, policiji je prijavljeno 2.336 seksualnih napada u zatovrima, a stručnjaci procenjuju da je taj broj daleko veći, jer nisu svi napadi prijavljeni.

Istraživanje o seksualnom nasilju u britanskim zatvorima, koje su sproveli britanski mediji, dolazi u trenutku sve veće zabrinutosti za bezbednost u tim institucijama i kada su u pitanju zatvorenici, ali i zatvorsko osoblje, piše Gardijan.

Britanski zatvori suočavaju se sa stalnim pitanjem prenaseljenosti, manjka zaposlenih i smanjenja budžeta.

Uticaj mera štednje na engleske zatvore doveo je do toga da oni „ne mogu da budu bezbedno okruženje za zatvorsku populaciju“, navodi u svom istraživanju Nasrul Ismail, predavač kriminologije na Univerzitetu Bristol.

Više od polovine zatvora u Engleskoj i Velsu je prenaseljeno, navodi se u vladinim dokumentima. Britanska vlada najavila je injekciju od 500 miliona funti kako bi napravila nova mesta za hiljade zatvorenika, budući da je iza rešetaka oko 90.000 ljudi.

Međutim, zatvori teško dolaze do novog osoblja, pogotovo što je tokom 2021. i 2022. broj zaposlenih pao za 600.

Broj silovanja u zatvorima drastično je počeo da raste posle 2016. godine, što se poklapa sa pooštravanjem mera štednje, navodi Gardijan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading