SVE SE DOGODILO TOKOM NOĆI! Uzbuna u Poljskoj, češlja se nebo!
Foto: AP/Foto: AP

Poljska je u svom vazdušnom prostoru primetila vazdušni objekat koji je stigao iz Belorusije, sumnja se da je u pitanju izviđački balon koji vrši nadzor, objavilo je na Tviteru poljsko Ministarstvo odbrane.

Radarski kontakt je izgubljen u oblasti Ripin zbog čega je komandant operativnog štaba odlučio da, u potrazi za objektom, uključi dežurne trupe teritorijalne odbrane, dodalo je poljsko Ministarstvo.

Portparol Teritorijalnih odbrambenih snaga Vitold Sura je potvrdio za Poljsku novinsku agenciju (PAP) da je kopneni odred za potragu i spasavanje trupa teritorijalne odbrane poslat u region Ripina u Kujavsko-pomorskom vojvodstvu.

Informacije o balonu koji leti poljskim vazdušnim prostorom potvrdile su i vatrogasne službe.

"Imamo informacije o balonu u vazdušnom prostoru, koji je nestao sa radara u oblasti Ripin. Sve se dogodilo noću. Vatrogasna straža trenutno nije povezana sa terenskim operacijama", rekao je dežurni.

Podsećamo, pre tri meseca američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline. 

Peking je s druge strane tvrdio da je bilo reč o meteorološkom balonu koji je skrenuo sa kursa i negirao sve navode da je korišćen za špijuniranje, istovremeno zahtevajući da se Kini vrate svi ostaci koje su SAD pronašle. 

Kina je takođe optužila SAD za preteranu reakciju povodom tog događaja.

Zbog straha od navodnih špijunskih balona Amerika i Kanada su u februaru oborile još nekoliko vazdušnih objekata.

Ispostavilo se da je jedan balon igračka koji pripada hobi društvu iz Mičigena, uređaju od 200 dolara koji je poslat da obiđe svet radi zabave. Projektil "Sidevinder" koji je korišćen za njegovo obaranje koštao je najmanje 470.000 dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading