VISOKE TEMPERATURE U SVETU "ZABRINJAVAJUĆE" Stručnjaci predviđaju da će sadašnji rekordi uskoro biti oboreni
EPA/SOUTH KOREA OUT

Stručnjaci predviđaju da će i vijetnamskij rekord uskoro biti nadmašen zbog klimatskih promena.

Rekord je postavljen u severnoj provinciji Tan Hoa, gde su zvaničnici upozorili ljude da ostanu u zatvorenim prostorima tokom najtoplijih delova dana, dok su i druge susedne zemlje prijavile izuzetno toplo vreme, preneo je Bi-Bi-Si.

Stručnjak za klimatske promene Nujen Nok Huj rekao je da je novi rekord u Vijetnamu "zabrinjavajući", s obzirom na kontekst klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

- Verujem da će se ovaj rekord ponoviti mnogo puta. To potvrđuje da se pokazalo da su ekstremni klimatski modeli tačni - rekao je on.

Bi-Bi-Si podseća da je svet topliji za oko 1,1 stepen Celzijusa otkako je počela industrijska era, a temperature će nastaviti da rastu osim ako vlade ne naprave ključne promene za hitno smanjenje emisija ugljen-dioksida.

U martu ove godine su naučnici koji se bave klimatskim promenama rekli da će ključni globalni temperaturni cilj verovatno biti promašen.

U aprilu je Španija zabeležila najtopliju temperaturu ikada za taj mesec, i to od 38,8 stepeni Celzijusa na aerodromu u Kordobi na jugu te zemlje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading