Si Đinping
Foto: Alo/Alo! J.V.

Sve zemlje na svetu će morati da se opredele da li su uz Zapad ili uz Rusiju i Kinu, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj. On je istakao da EU ima novu strategiju u spoljnoj politici, te da će ubuduće graditi odnose sa drugim državama na osnovu njihovog stava prema Moskvi i Pekingu.

Jedan pogled na svet

Borelj je u ponedeljak na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU najavio novu eru u diplomatiji evropskog bloka.

Prema njegovim rečima, na sastanku je diskutovao u Akcionom planu za geopolitičke posledice "ruske agresije", te je zaključeno da je neophodno suzbiti ruski uticaj u svim delovima sveta.

- Moramo mnogo više dopreti do trećih zemalja. Ruskom narativu se mora suprotstaviti u Aziji, Africi i LAtinskoj Americi. Moramo povećati svoje bilateralne angažmane i predstaviti plan koji prevazilazi upravljanje svakodnevnim krizama - kazao je Borelj. Prema njegovim rečima, EU će morati da traga za sistematskim pristupom trećim zemljama, koje nemaju isti stav kao Zapad.

OŠTRA PORUKA BRISELA NEOPREDELJENIMA

Foto: Shutterstock

 

- Izgradnja zajedničke politike je više od suočavanja sa svakodnevnim krizama. Moramo otići dalje i tražiti sistematski pristup u svojoj politici prema zemljama koje ne gledaju na ovaj svet istim očima, kroz isti objektiv kao i mi - rekao je Borelj.

- Svi oni koji još nisu odabrali stranu, moraće da zauzmu stav - poručio je Žozep Borelj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading