EU BI DA RATUJE SA KINOM ZA SVOJ TAJVAN Brisel pokušava da sledi američku politiku izazivanja sukoba
Foto: AP/Foto AP

U kolumni za Journal Du Dimanche, prvi diplomata Unije govorio je o "ekonomskom, poslovnom i tehnološkom" značaju Tajvana za EU.

„Zbog toga pozivam evropske mornarice da patroliraju Tajvanskim moreuzom kako bi demonstrirali privrženost Evrope slobodi plovidbe u ovoj apsolutno ključnoj oblasti“, napisao je on.

Situacija u Tajvanskom moreuzu je napeta. Kina je pre dve nedelje izvela vojne vežbe u oblasti oko Tajvana, koje su uključivale simulaciju napada i zauzimanja ostrva. Vojne vežbe usledile su posle posete predsednika Predstavničkog doma Kongresa SAD Kevina Makartija tajvanskom lideru Kej Ingvenu.

Peking doživljava Tajvan kao deo svoje istorijske teritorije i više puta je najavljivao da će se dve zemlje jednog dana na ovaj ili onaj način ponovo ujediniti. Tajvan, zvanično Republika Kina, ima autonomnu demokratsku vladu po principu „jedne Kine“. SAD obezbeđuju oružje tajvanskim snagama.

Kolumnom za jedan francuski list, predstavnik EU za spoljnu politiku Borel je učvrstio svoje stavove o Tajvanu. "Akcija (Kine) protiv Tajvana mora biti hitno odbačena, ne samo iz moralnih razloga. Takođe zato što bi to bilo izuzetno ozbiljno za nas ekonomski, pošto Tajvan igra stratešku ulogu u proizvodnji najnaprednijih poluprovodnika," obratio se Evropskom parlamentu u utorak tokom debate o Kini.

Mišljenja u vezi sa Tajvanom očigledno nisu jednoglasna u Uniji. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je posle posete Kini da EU ne bi trebalo da „prati“ SAD u slučaju sukoba sa Kinom oko Tajvana. Njegove reči izazvale su izvesno ogorčenje u SAD i EU.

Situacija u Tajvanskom moreuzu postaje sve komplikovanija od odnosa SAD i Kine. „Pitanje Tajvana nije samo pitanje Kine i Tajvana, već je, kao i pitanje Severne Koreje, globalno pitanje“, rekao je južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol u nedavnom intervjuu za Rojters, indirektno optužujući Peking da teži promeni. postojeći status kvo sa silom, prenosi Gardijan.

Kina je te izjave u kontekstu politike "jedne zemlje" nazvala "potpuno neprihvatljivim" i uložila protest južnokorejskom ambasadoru. „Opšte je poznata činjenica da su pitanje Korejskog poluostrva i pitanje Tajvana potpuno različite po prirodi i po geografskoj širini i dužini i da uopšte nisu uporedive“, rekao je zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sun Vejdong.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading