UNIŠTENA RUSKA JEDINICA "SPECNAZ"? Američki špijuni objavili jezive podatke!
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Ovo je samo jedan od mnogih podataka koji su se našli među osetljivim materijalom koji je procurio na mreže putem platforme Diskord. Zvaničnici su svoje procene pripisali "preteranom" oslanjanju Rusije na specijalne jedinice koje su korišćene kao deo pešadijskih formacija fronta. Te formacije, poput Ukrajinaca, pretrpele su veliki broj umrlih i ranjenih.

Kako piše „Vašington post“, specijalcima se dodeljuju visokorizične misije i da bi vojnik mogao da se pridruži tim jedinicama, mora da završi posebne obuke. Ali kada je Moskva počela svoju punu invaziju na Ukrajinu prošle godine, želeći da iskoriste napad u punom jeku, viši ruski komandanti su odstupili od norme, naređujući specijalcima direktnu borbu, što je dovelo do iscrpljenja tih elitnih snaga.

Iscrpljenost ovih jedinica vidljiva je i na satelitskim snimcima koji su dospeli u javnost putem tajnih dokumenata. Prikazane su dve fotografije, jedna iz novembra 2021. godine, nekoliko meseci pre početka invazije, a druga snimljena godinu dana kasnije. Na njima se vidi razlika u brojnosti te vojne snage.

Specijalne jedinice 

Obuka za ove jedinice podrazumeva najmanje četiri godine specijalizovane obuke, tako da, s obzirom na veliki broj poginulih, prema dokumentima je procenjeno da će Moskvi trebati nekoliko godina, čak i decenija da rekonstruiše ove jedinice.

U dokumentima nije naveden broj ubijenih ili ranjenih specijalaca, ali prema prikupljenim podacima, procenjuje se da je samo jedna jedinica ​​“izgubila skoro celu brigadu, odnosno trenutno je aktivno 125 vojnika, od 900″.

Američki obaveštajni analitičari su pratili svaku jedinicu specijalaca koja se vratila kući u južnu Rusiju iz Ukrajine – osim jedne: 25. puka specijalaca. Teški gubici osoblja i opreme, prema dokumentima, "mogli bi da objasne zašto nema jasne naznake njihovog povratka u garnizon".

 

Procene američke vlade u skladu su sa zapažanjima analitičara. Rob Li, ruski vojni ekspert i viši saradnik u Institutu za spoljnu politiku, rekao je da se vojnici ruske pešadije sa motorizovanim puškama nisu pokazali kao efikasni, pa su komandanti pokušali da to kompenzuju potiskivanjem elitnih vazdušno-desantnih jedinica, mornaričke pešadije i specijalaca na front.

Postojala je posledica te strategije, rekao je Li. Nakon gubitka najbolje obučenih vojnika, ruski komandanti su izgubili vredne veštine koje te trupe poseduju, uključujući prikupljanje obaveštajnih podataka i izviđanje.

"To je uticalo na ostatak rata, jer je Rusija unapred izgubila ove ključne sposobnosti koje nije mogla lako da zameni, i u pogledu opreme i u pogledu talenta", rekao je Li.

Samo nekoliko dana nakon rata, trupe specijalaca stigle su u istočni grad Harkov u malom broju i bez velike podrške regularnih trupa, a mnogi od njih su ubijeni ili zarobljeni, rekao je on. Video snimci su pokazali da je nekoliko specijalizovanih vozila uništeno.

Li je rekao da se slična situacija odigrala u Marijupolju na jugu i u istočnom delu Donbasa, gde su se borbe često vodile u šumovitim predelima gde su regularne ruske motorizovane jedinice imale poteškoća da deluju.

Vojnik koji je služio u Vuledaru u ukrajinskoj 72. mehanizovanoj brigadi rekao je da ima razlike između regularnih vojnika i specijalaca, iako nije mogao zasigurno da potvrdi da se njegova jedinica suočila sa specijalcima.

"To je verovatno bio slučaj jer su nosili napredne pancire zajedno sa vrhunskim noćnim vidom i termalnom optikom. Te neprijateljske trupe su delovale u malim jedinicama", rekao je vojnik.

Ruski gubitak elitnih trupa imaće velike posledice, navedeno je u dokumentima.

Li je napomenuo da je jasno da su trupe specijalaca ograničeni resurs koji ne može lako da se dopuni.

On je dodao da će tek da se vidi da li su ruski komandanti naučili iz svega što se dogodilo u Ukrajini, odnosno, kako na najbolji način da iskoriste svoje elitne snage.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vlada ŠEVCENKO

14.04.2023 19:48

Da li ste bi mormalni sta pisete po vama rusi svi pobijeni