JEZIVO UPOZORENJE VIKTORA ORBANA Mađarski premijer pokušava da obuzda Zapad: "Ako pošalju snage u Ukrajinu..."
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Orban je, povodom navoda da EU razmatra slanje trupa u Ukrajinu, ponovio da će Mađarska nastaviti da insistira na prekidu vatre.

- Oni koji zagovaraju rat doveli su celu Evropsku uniju u opasnost - rekao je Orban za povodom napora zemalja članica EU da naoružaju Kijev.

 

Brisel je do danas Kijevu isporučio oružje u vrednosti od nešto manje od četiri milijarde dolara, dok su pojedine zemlje članice Ukrajini donirale tenkove, artiljeriju i, u slučaju Poljske i Slovačke, borbene avione.

Premijer Mađarske je ocenio da se od EU očekuje da "osigura mir i sačuva prosperitet koji je postigla", ali da, u suprotnosti sa time, rat i sankcije uništavaju evropsku ekonomiju.

Troškovi energije i inflacija porasli su širom EU otkako je Brisel uveo embargo na ruska fosilna goriva. Ipak, sankcije EU nisu uspele da osakate rusku ekonomiju, te se, prema podacima MMF-a, očekuje da će ruska ekonomija ove godine rasti brže od nemačke.

Mogućnost izbijanja globalnog rata je hitniji problem od ekonomske pretnje, rekao je Orban.

Mađarski premijer je u intervjuu istakao da lideri EU razmatraju raspoređivanje "mirovnih" snaga u Ukrajini, što bi, kako tvrdi, značilo katastrofalnu eskalaciju.

- Kada evropski i američki lideri kažu da bismo, ako se ovako nastavi, mogli da završimo u trećem svetskom ratu, u početku to izgleda kao neverovatno preterivanje. Ipak, tamo gde ja radim i gde vidim šta se događa, to je u ovom trenutku realna opasnost - dodao je.

Šta god da se desi u Ukrajini, Mađarska se neće mešati, naglasio je premijer.

- Žele da nas uguraju u ovaj rat - rekao je Orban misleći na lidere EU, ističući da odgovor na pitanje da li Mađarska treba da učestvuje u ratu može da da samo mađarski parlament.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sasha

03.04.2023 13:08

Orban zaista voli svoj narod. Blago njima