ŠAMAR ZA PREDSEDNIKA FRANCUSKE Florijan Filipo objasnio kako su SAD "javno ponizile" Makrona
EPA/IAN LANGSDON

Vašington je svojom izjavom o protestima u Francuskoj „javno ponizio” predsednika Emanuela Makrona, napisao je na Tviteru Florijan Filipo, francuski političar, bivši poslanik u Evropskom parlamentu i lider pokreta Patrioti.

"Makron za Amerikance može da igra ulogu poslušne pudlice, ali oni su ga upravo zvanično i javno ponizili kritikujući nasilje nad demonstrantima u našoj zemlji! Pudlicu ne hvale, nego grde! Tim bolje!" – rekao je političar.

Prethodno je portparol Bele kuće Džon Кirbi , komentarišući proteste u Francuskoj, rekao da Vašington podržava pravo na mirne demonstracije svuda, pa i u ovoj zemlji.

Demonstracije su održane širom Francuske u utorak usred desetog opštenacionalnog štrajka protiv vladine već usvojene penzione reforme.

Ponegde su eskalirali u nerede i sukobe sa policijom. Francuska premijerka Elizabet Born 16. marta iskoristila je član 49.3 Ustava da usvoji predlog zakona o povećanju starosne granice za penzionisanje u zemlji sa 62 na 64 godine bez glasanja u parlamentu.

Prethodno je ova inicijativa već izazvala snažan talas protesta, od kojih je većina okupila više od milion učesnika širom zemlje.

Blog uživo! 401. dan rata u Ukrajini

Nezadovoljstvo naroda produbilo se i nakon intervjua sa Makronom, u kojem je branio novi zakon. On je podržao reformu i poručio da "gomila nema legitimitet", za razliku od građana koji svoj stav izražavaju preko svojih izabranih poslanika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading