ŠAMAR ZA PREDSEDNIKA FRANCUSKE Florijan Filipo objasnio kako su SAD "javno ponizile" Makrona
EPA/IAN LANGSDON

Vašington je svojom izjavom o protestima u Francuskoj „javno ponizio” predsednika Emanuela Makrona, napisao je na Tviteru Florijan Filipo, francuski političar, bivši poslanik u Evropskom parlamentu i lider pokreta Patrioti.

"Makron za Amerikance može da igra ulogu poslušne pudlice, ali oni su ga upravo zvanično i javno ponizili kritikujući nasilje nad demonstrantima u našoj zemlji! Pudlicu ne hvale, nego grde! Tim bolje!" – rekao je političar.

Prethodno je portparol Bele kuće Džon Кirbi , komentarišući proteste u Francuskoj, rekao da Vašington podržava pravo na mirne demonstracije svuda, pa i u ovoj zemlji.

Demonstracije su održane širom Francuske u utorak usred desetog opštenacionalnog štrajka protiv vladine već usvojene penzione reforme.

Ponegde su eskalirali u nerede i sukobe sa policijom. Francuska premijerka Elizabet Born 16. marta iskoristila je član 49.3 Ustava da usvoji predlog zakona o povećanju starosne granice za penzionisanje u zemlji sa 62 na 64 godine bez glasanja u parlamentu.

Prethodno je ova inicijativa već izazvala snažan talas protesta, od kojih je većina okupila više od milion učesnika širom zemlje.

Blog uživo! 401. dan rata u Ukrajini

Nezadovoljstvo naroda produbilo se i nakon intervjua sa Makronom, u kojem je branio novi zakon. On je podržao reformu i poručio da "gomila nema legitimitet", za razliku od građana koji svoj stav izražavaju preko svojih izabranih poslanika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading