"POLJSKA ŽELI RAT SA BELORUSIJOM" Lukašenko: Mnogi bi želeli da me nema
Foto: EPA/Foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obratio se danas narodu i parlamentu zemlje, govoreći o brojnim temama. Na svetu ima sve manje mesta na kojima je moguć miran život, a niko od nas ne želi da bude podvrgnut sankcijama, kazao je Lukašenko, dodajući da je jedan od glavnih prioriteta zemlje očuvanje nezavisnosti.

"Nikada u istoriji nismo bili tako blizu opasnoj granici kada je potrebno, blago rečeno, posvetiti posebnu pažnju očuvanju suvereniteta i nezavisnosti zemlje. U vazduhu se oseća duh promena, i svi se pitaju kakva će sutra biti naša budućnost", rekao je predsednik i dodao da "svi moraju da služe nacionalnoj ideji i rečju i delom", rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, svi veći sukobi počeli su tako što je Zapad pokušao da sebi potčini ceo svet. Lukašenko je istakao da za sve to, zapravo, nije kriv samo kolektivni Zapad, već pre svega jedna država.

"Sukobi su nastajali tako što su ponekad jake i nezavisne države prelazile pod stranu upravu koja se kao virus širila tim zemljama putem aktuelne vlasti ili opozicije", objasnio je lider Belorusije. U kontekstu odnosa Rusije i Ukrajine, Lukašenko je kazao da je Zapad isprovocirao predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je bio prinuđen da odgovori.

"Istrebljenje ruskog stanovništva i provokacije protiv Rusije i njenog rukovodstva primorale su predsednika Ruske Federacije da preduzme mere za zaštitu svog stanovništva", dodao je Lukašenko.

Pritom, predsednik Belorusije je podvukao da je bitno da do kraja sukoba dođe što pre, nakon čega je pozvao sve strane na pregovore koji bi, kako je ocenio, trebalo da počnu u što skorije vreme, kako ne bi došlo do još veće eskalacije sukoba. Lukašenko je kazao da je u jednom trenutku savetovao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kao rođenog sina, pokušavajući da mu ukaže na neka bitna pitanja kao što su činjenica da na frontu ginu oni koji ne treba, a ne njegova deca, te da bi što pre trebalo staviti tačku na sukob.

EPA

 

"Rekao sam mu: u tvojoj zemlji se vodi rat, na tvojoj teritoriji. Danas ćeš biti heroj, ali kako vreme bude prolazilo, ljudi će te pitati zašto to nisi sprečio. Ukrajinci veruju da će pobediti, ali to je nemoguće, to je glupost. Ne mogu da pobede nuklearnu državu. Ako rukovodstvo Rusije u nekom trenutku oseti da će doći do kolapsa Rusije, biće upotrebljeno nuklearno oružje", rekao je Lukašenko.

On je naglasio da određene zemlje pokušavaju da u sukob uvuku i Belorusiju i da se rat trenutno nalazi u neposrednoj blizini granica zemlje. "Ali, mi nećemo da budemo robovi", kazao je on i dodao da odlukom o razmeštanju nuklearnog oružja Rusije u Belorusiju on želi da zaštiti državu i mir u njoj.

"Na osnovu onoga što smo naučili iz istorije, zaključujemo da nam ne daju da živimo u miru, ali glavni preduslov našeg suvereniteta je jedinstvo naroda", rekao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je dodao i da ima informacije da se Poljska priprema za napad na Belorusiju, kao i da njeni vojnici sada stiču ratno iskustvo u Ukrajini."Mnogi bi želeli da nema Lukašenka, ali ako oni to žele, znači da treba da bude suprotno, a ne kako oni hoće. Ne planiram da umrem na mestu predsednika! Vrlo sam svestan da, ukoliko ne bude Lukašenka, moju decu će pritiskati sa svih strana. Moja deca i unuci moraju da žive u miru, ja se borim i za to i zbog toga neću da odustanem od funkcije. Ceo svoj život sam posvetio Belorusiji i zbog toga mi je bitno da zmlja bude u dobrom stanju. Moja deca neće biti predsednici!", poručio je.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading