RUSIJA SE POVLAČI IZ SVETSKE TRGOVINSKE ORGANIZACIJE? Oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova
YouTube/ Printscreen

Rusija se neće povući iz Svetske trgovinske organizacije (STO), uprkos pokušajima niza zemalja da je „istisnu“ odatle, izjavio je za ruski medij Dmitrij Biričevski, direktor Odeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Razmatramo sve opcije za naše učešće u multilateralnoj trgovini, analizirajući ravnotežu koristi i troškova punopravnog članstva u STO. Pri tome polazimo od činjenice da postoje razlozi da ostanemo u organizaciji kao punopravni član u cilju održavanja stabilnih veza sa zemljama u razvoju koje su spremne da nastave saradnju na ravnopravnoj osnovi i uz obostrano uvažavanje interesa“, rekao je on.

„Nije tajna da neprijateljske zemlje i udruženja pokušavaju da nas ’istisnu‘ iz STO. Na ovoj pozadini, odbijanje članstva u organizaciji Zapadnjaci bi doživljavali kao dokaz efikasnosti njihove antiruske linije i služilo bi da dodatno zaoštre svoj antiruski kurs, kao i da pojačaju procese erozije u regulaciji svetske ekonomije“, naglasio je diplomata.

STO je bezalternativna globalna platforma na osnovu koje Rusija gradi trgovinske i ekonomske odnose sa zemljama koje ne sprovode neprijateljske akcije protiv nje, dodao je on.

„Posebnu pažnju posvećujemo interakciji sa partnerima i istomišljenicima iz Azije , Bliskog istoka , Afrike i Latinske Amerike – zemalja takozvane „svetske većine“. Interakcija sa njima postaje sve aktivnija i raznovrsnija“, navodi se u saopštenju.

Takođe, pravila STO su u osnovi funkcionisanja Evroazijske ekonomske unije, istakao je on.

"Jedinstvena carinska regulativa EAEU zasnovana je na normama multilateralnog trgovinskog sistema i obavezama Rusije u organizaciji. Ruska Federacija, kao članica EAEU, dužna je da poštuje pravila STO, a povlačenje iz nje bi nas lišilo niza prednosti u vezi sa zaštitom zajedničkog tržišta unije od uvoza koji je osetljiv na našu ekonomiju“, naglasio je Biričevski.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading