HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG Ukrajini postavljen novi ultimatum!
Foto: Shutterstock

Ukrajini neće biti dozvoljeno da se pridruži EU ili NATO-u dok ne vrati prava etničkih Mađara koji žive u svojoj Zakarpatskoj oblasti, upozorio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Govoreći na konferenciji za novinare u Briselu, Sijarto je dodao da vojni blok predvođen SAD krši sopstvena pravila nastavljajući niz sastanaka sa zvaničnicima Kijeva, uprkos primedbama njegove vlade.

„Želeo bih da kažem da nećemo podržati bilo kakav značajniji integracioni pokret Ukrajine ka EU ili NATO-u dok se u Ukrajini ne vrate prava mađarske etničke zajednice koja je imala pre 2015. godine“, rekao je ministar spoljnih poslova novinarima.

Oko 150.000 etničkih Mađara živi u modernoj ukrajinskoj Zakarpatskoj oblasti, odmah preko granice sa Mađarskom. Budimpešta neće odustati od njih „ni pod kojim okolnostima“, uprkos pritiscima sa obe strane Atlantika da to učine, dodao je Sijarto.

On se takođe usprotivio sazivanju Komiteta NATO-Ukrajina na ministarskom nivou uprkos prigovorima Budimpešte.

„Ova odluka krši jedinstvo i procedure NATO-a za jedinstvo volje“, rekao je u utorak portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, pozivajući se na zahtev bloka za konsenzus.

Sijarto je izneo svoje primedbe generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, ali je pristao da prisustvuje sastanku 4. aprila radi „prilike da se razgovara o zaštiti manjina“.

Mađarska je postala članica NATO-a 1999., a pridružila se EU 2004. Poslednjih meseci Brisel je uskratio sredstva Budimpešti u pokušaju da primora vladu premijera Viktora Orbana da sprovede niz politika koje zastupa blok, a koje je on je odbacio kao štetne.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading