ZAPADU SE OVO NEĆE SVIDETI Evo ko postaje najveći snabdevač gasa u Kini
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ukupne isporuke ruskog goriva u januaru su iznosile 2,7 milijardi kubnih metara (bcm). U istom periodu, Turkmenistan i Katar su isporučili po 2,2 milijarde kubnih metara, dok je iz Australije stiglo 1,9 milijardi kubnih metara više.

Najveći deo ruskog gasa dolazi u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira, koji ima godišnji kapacitet od 38 milijardi kubnih metara. Ruska državna energetska kompanija Gasprom isporučila je skoro 2 milijarde kubnih metara gasa gasovodom u januaru. Još 0,77 milijardi kubnih metara došlo je u obliku pošiljki tečnog prirodnog gasa (LNG).

Ukupan kineski uvoz gasa u januaru 2023. porastao je za 1% na godišnjem nivou, na 11,3 milijardi kubnih metara. Porast je najvećim delom rezultat povećanog uvoza LNG-a koji je porastao prvi put u 13 meseci, za 7% na godišnjem nivou.

U februaru su Moskva i Peking potpisali sporazum o dodatnim isporukama prirodnog gasa Kini preko Dalekoistočne rute.

U okviru projekta, Rusija će izgraditi prekograničnu deonicu preko reke Usuri između već operativnog ruskog gasovoda i kineskog grada Hulina. Trasa će imati godišnji kapacitet od 10 milijardi kubnih metara, čime će ukupan kapacitet godišnjih isporuka ruskog gasa Kini iznositi 48 milijardi kubnih metara.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading