NEMA DOGOVORA? ŠALJEMO BESPLATNO Putinov sledeći potez bi mogao da uzdrma svetsku ekonomiju
Foto: Printscreen/Kremlin.ru

„Ako ipak odlučimo da ne produžimo ovaj dogovor posle 60 dana, onda smo spremni da svu količinu, koja je prethodno poslata zemljama Afrike kojima je posebno potrebno, iz Rusije ovim zemljama isporučimo besplatno“, rekao je on.

Govoreći o ranije zaključenom sporazumu o izvozu ukrajinskog žita, Vladimir Putin je napomenuo da je od ukupnog obima samo 3 miliona tona žita poslato u Afriku i 1,3 miliona u najsiromašnije zemlje, a skoro 45% je „otišlo u dobro- hranjene evropske zemlje“.

Šef ruske države je napomenuo da je Moskva spremna da deo zamrznutih ruskih resursa, uključujući i đubriva, besplatno prebaci siromašnim zemljama.

"Ali, nažalost, i ovde nas koče“, istakao je on. Polazeći od interesa afričkih i drugih zemalja u razvoju, Rusija insistira „upravo na paketskoj prirodi“ žitnog posla, odnosno na obezbeđivanju slobodnog izvoza i hrane i đubriva, dodao je Putin.

Šta ovo znači za ostatak sveta?

Ukoliko Rusija potpuno besplatno plasira svoje žitarice, đubriva i druge resurse, drugi izvoznici biće suočeni sa gomilanjem ovih proizvoda koje neće imati gde da plasiraju.

Praksa poznata kao "damping" podrazumeva uništavanje ključnih resursa koji bi inače smanjili potražnju ukoliko bi ostali na tržištu ili u rezervama.

Od 2017. godine, stope dampinga  u SAD su iznosile 38% za pšenicu, 9% za kukuruz, 4% za soju, 3% za pirinač i 12% za pamuk. U pitanju su milioni tona savršeno upotrebljivih resursa.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading