RUSKI "SARMAT"JE STRATEŠKO ORUŽJE VISOKE BORBENE SPREMNOSTI Pentagon: Americi potrebna sredstva za odvraćanje
Foto: Russian Defence Ministry Press

Ruska interkontinentalna balistička raketa „sarmat“ je strateško oružje visoke borbene spremnosti, zbog čega su Americi potrebna sredstva za odvraćanje, izjavio je šef Severnoameričke komande protivvazdušne odbrane (NORAD) general Glen van Herk.

-Rusija je nastavila da održava velike vojne vežbe i da testira oružje koje će povećati pretnju za Severnu Ameriku kada bude isporučeno vojsci. U aprilu 2022. godine Rusija je testirala ogromnu interkontinentalnu balističku raketu "sarmat" – strateško oružje visoke borbene spremnosti što ukazuje na kritičnu važnost da se SAD obezbede savremenim i pouzdanim kapacitetima u sferi strateškog obuzdavanja- rekao je general u Kongresu.

On je istovremeno podsetio da Rusija testira i nuklearnu podmornice „Belgorod“ koja može biti naoružanja nuklearnim torpedom „posejdon“ predviđenim za napade na obalske ciljeve sa udaljenosti do hiljadu kilometara.

„Sarmat“ će zameniti tešku stratešku raketu RS-20V „vojvoda“. Novi kompleks bi trebalo prvi da dobiju vojnici raketne jedinice u Užuru u Krasnojarskom kraju, budući da ta jedinica ima važan strateški položaj i neophodnu infrastrukturu za baziranje teških raketa.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading