OTKRIVENA TAJNA KIM DŽONG UNA Ova greška ga je skupo koštala
Foto: Shutterstock/AP Alexei Nikolsky/Ilustracija A.V.

Severnokorejski vođa Kim Džong-un započeo je sastanak sa zvaničnima vladajuće stranke kako bi razgovarali o poboljšanju ekonomije i poljoprivrede, izvestili su državni mediji, dok raste strah od nestašice hrane i humanitarne krize.

Međunarodni stručnjaci tvrde da se nesigurnost hrane pogoršala u izolovanoj zemlji u jeku sankcija i zatvaranja zbog kovida-19.

Kim je u nedelju nadgledao sedmi prošireni plenarni sastanak 8. Središnjeg odbora Radničke stranke Koreje o projektima ruralnog razvoja, izvestila je državna novinska agencija KCNA.

 

Skup je prvog dana odobrio tačke dnevnog reda, objavila je KCNA.

Obično se takvi sastanci sazivaju jednom ili dvaput godišnje, ali ova plenarna sednica odvija se samo dva meseca od prethodne, takođe usmerene na poljoprivredu.

Neuobičajena učestalost sastanaka o poljoprivredi podstakla je nagađanja da bi u Severnoj Koreji mogla da vlada ozbiljna nestašica hrane. U najavi sastanka u februaru, KCNA je navela da je "vrlo važan i hitan zadatak uspostaviti ispravnu strategiju za razvoj poljoprivrede".

Južna Koreja upozorila je u februaru da se pogoršala situacija s hranom u Severnoj Koreji, a zvaničnici u Seulu opisuju sastanak kao de fakto potvrdu ozbiljnih nestašica.

Američki program 38 North, koji je posvećen stanju u Severnoj Koreji, objavio je u izveštaju u januaru da je "dostupnost hrane verovatno pala ispod minimuma s obzirom na ljudske potrebe", pri čemu je nesigurnost hrane najgora od gladi 1990-ih.

Severna Koreja je pod strogim međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila, a poslednjih je godina njena ograničena pogranična trgovina praktički ugušena uvedenim zatvaranjima s ciljem prevencije kovida-19.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading