OVO JE SAMO POČETAK! Seizmolog najavljuje apokalipsu u Turskoj!
Foto: AP/Omar Sanadik (STR)

U zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, koji je u ponedeljak pogodio centralnu Tursku i severozapadni deo Sirije, veliki broj ljudi je stradao i povređen, a broj žrtava se povećava iz sata u sat. Brojne zgrade su sravnjene sa zemljom, a spasilačke službe na terenu traže preživele pod ruševinama. Ovaj snažan zemljotres pratio je niz naknadnih potresa, a kako nam je objasnio naš seizmolog Krešimir Kuk, to je bilo očekivano. Broj poginulih i povređenih biće, nažalost, mnogo veći, dodao je Kuk. Kako prenose strani mediji, današnji zemljotres u Turskoj je jak kao onaj 1939. godine.

"Za sada izgleda da je ovo najveći zemljotres od 1939. godine, čak i ako su današnji zemljotres malo umanjili turske kolege. Prvi izveštaj je bio od USGS-a, američke kolege, stavili su 7,8 i ta vrednost je najveća i koje su preneli i mediji. Turske kolege su smanjile jačinu na 7,4. 7,5 prema poslednjim informacijama, tako da je reč o lokalnoj magnitudi. U svakom slučaju radi se o razornom zemljotresu", rekao je Kuk.

Čini se da je ovo najjači, ako ne i najjači u poslednjih nekoliko decenija, rekao je Kuk. On je podsetio da je bio jedan 1999. godine, koji je i danas svima u sećanju, magnitude 7,4 kod Izmita. Tada je bilo oko 20.000 žrtava.

"Taj zemljotres se smatrao jednim od najjačih do sada. U svakom slučaju, radi se o razornom zemljotresu koji je izazvao velike žrtve i ogromnu štetu i realno je očekivati da će se broj žrtava tokom vremena značajno povećati. Službe su na terenu i samo je velika površina uništena u zemljotresu, a dok se sve ovo analizira i pokušava da se spase ko se može spasiti, broj žrtava će, nažalost, biti veći od onog koji se trenutno objavljuje", dodao je Kuk.

Celo područje Turske, objasnio je Kuk Večernjem listu, izuzetno je seizmički aktivno sa veoma izraženom tektonikom i kao posledicom čestim i jakim zemljotresima. Tamo već imamo relativno poznatu veliku rasednu zonu, severnoanadolski rased, severoistočni rased, a na toj rasednoj zoni je i ranije zabeležen najveći broj zemljotresa“, rekao je Kuk.

"Već sada, posmatrajući, tektonske sile deluju ka zapadu i na tom delu se već primećuje, posmatrajući raspored naknadnih potresa, da se dešavaju na području koje je zapravo definisano kao sa visokim seizmičkim rizikom", dodao je Kuk.

Turska već duže vreme čini sve da spreči udar, odnosno da smanji štetu od zemljotresa za koje znaju da se dešavaju, ili će se desiti. Odmah posle glavnog zemljotresa počela je jaka i izražena serija naknadnih potresa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading