PREĐITE RUSKE CRVENE LINIJE Zapaljiva retorika šefa EU države preti da prelije sukob van Ukrajine
AP Petr David Josek

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda pozvao je NATO da eskalira svoj uticaj u Ukrajini tako što će Kijevu isporučiti borbene avione zapadne proizvodnje i rakete dugog dometa.

Moskva je sugerisala da Nauseda nije razmotrio potencijalne posledice.

„Video sam mnogo crvenih linija... koje nismo povukli mi, demokratske države“, rekao je litvanski lider u intervjuu za televiziju LRT ​​u utorak:

„Teroristička država Rusija pokušava da ih povuče, koristeći strah i pretnje."

Nauseda je pohvalio prethodne slučajeve kada je NATO prešao „ruske crvene linije“, kao što je zeleno svetlo za snabdevanje Ukrajine borbenim tenkovima zapadne proizvodnje.

Linije „postoje samo u našim glavama“ i mogu se zanemariti, sugerisao je litvanski predsednik.

Kao odgovor, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su baltičke države zajedno sa Poljskom „očigledno spremne da učine sve da izazovu još više konfrontacije i verovatno ne razmišljaju o posledicama“.

Peskov je dodao da je "žalosno" što zemlje koje "služe kao lokomotive svih evropskih procesa" ne deluju kao protivteža takvom uticaju.

Zapadne zemlje su tvrdile da pokazuju uzdržanost u vojnoj pomoći Ukrajini kako bi izbegle da budu uvučene u direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

Međutim, sve napredniji sistemi naoružanja isporučivani su Kijevu tokom celog sukoba.

Moskva veruje da su ukrajinski donatori dugo učestvovali u posrednom ratu protiv Rusije. Neki ruski zvaničnici su upozorili da bi kriza mogla da se prelije van Ukrajine i da se pretvori u nuklearnu, ako se trend nastavi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading