VELIKA BRITANIJA U KANDŽAMA KRIZE Plaćaju ljudima da troše manje struje?
Foto: Alo/ilustracija

Više od milion domova i preduzeća u Velikoj Britaniji biće plaćeno da koriste manje energije između 17 i 18 časova po lokalnom vremenu u ponedeljak u okviru Nacionalne službe za fleksibilnost potražnje (DFS), čiji je cilj sprečavanje nestanka struje tokom perioda velike upotrebe.

Kupci sa bilo kojim od 26 dobavljača energije u Velikoj Britaniji mogu da dobiju malu sumu za smanjenje potrošnje ispod prosečnih nivoa tokom jednosatnog perioda, objavio je u nedelju National Grid, upozoravajući da se zemlja suočava sa marginama snabdevanja „manjim od normalnih“. Ovo je prvi put da je ova šema primenjena otkako je najavljena prošle godine, osim testova.

Primljeni iznos varira u zavisnosti od toga koliko je kupac u mogućnosti da smanji uobičajenu upotrebu, sa oko 3 funti dodeljeno za svaki ušteđeni kilovat-sat. Procenjene isplate kreću se između 6 i 20 funti.

U slučaju potrebe za dodatnim napajanjem, tri elektrane na ugalj koje je trebalo da budu povučene u septembru usred transformacije zelene energije u Velikoj Britaniji stavljene su u stanje pripravnosti, otkrio je National Grid u nedelju.

Međutim, kompanija je naglasila da kupci ne bi trebalo da brinu, insistirajući da samo implementira DFS i koristi elektrane na ugalj kao „mere predostrožnosti“ da bi „održao rezervni rezervni kapacitet koji nam je potreban“. National Grid je ranije upozorio da bi tročasovni nestanci struje mogli biti mogući tokom januara i februara u slučaju nestašice energije. Velika Britanija uvozi otprilike polovinu svoje energije, a troškovi su naglo porasli pošto su zapadne sankcije Rusiji ozbiljno ograničile raspoložive ponude za zemlje učesnice.

Kritičari su odbacili DFS, tvrdeći da zahteva previše posla za minimalne uštede. Drugi to vide kao nepravednu kaznu za one koji nemaju instalirana pametna brojila, jer mogu učestvovati samo oni kupci čiji su domovi ili preduzeća opremljeni kontroverznim uređajima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading