OZBILJNO NAORUŽAVANJE Albanija kupuje raketne sisteme stinger i džavelin
Printscreen

Albanija će svoju vojsku naoružati prenosnim sistemima protivvazdhoplovne odbrane kratkog dometa (SHORAD) Raytheon FIM-92 Stinger i protivtenkovskim raketnim sistemima Raytheon/Lockheed Martin FGM-148 Javelin, otkrio je na konferenciji za lokalne medije u Tirani 8. januara albanski ministar odbrane Niko Peleši.

Predstavljajući dostignuća albanskog Ministarstva odbrane u 2022. i ciljeve za 2023. godinu, Peleši je rekao da će nedavno objavljena nabavka besposadnog sistema Baykar Bayraktar ​​TB2 (koji se sastoji od tri letelice i pripadajuće zemaljske komandne stanice) obezbediti Albaniju sa izuzetnim potencijalom u oblasti odbrane i bezbednosti, posebno u kombinaciji sa snimcima koje će obezbediti sateliti „Albanija 1“ i „Albanija 2“ koje nosi raketa SpaceX Transporter 6, lansirana u svemir 4. januara sa Kejp Kanaverala na Floridi, piše Tangosiks.

Ove godine veći prioritet dobiće i sajberbezbednost, i u tom cilju biće izgrađen odgovarajući operativni centar uz početak realizacije projekta formiranja vojne jedinice za sajber odbranu. Takođe, tokom godine se iz SAD očekuje isporuka dva polovna srednja dvomotorna helikoptera Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Kada je reč o avijaciji, Peleši je kazao da će za potrebe sistema civilne zaštite biti nabavljena dva protivpožarna aviona istog tipa koji koriste Hrvatska i Crna Gora.

Odbrambeni budžet Albanije za 2023. je 28 odsto veći od budžeta za 2022. i predstavlja 1,85 odsto BDP-a. Ministar odbrane Niko Peleši izrazio je cilj dostizanja 2,10 odsto BDP-a 2024. godine i 2,21 odsto BDP-a 2025. godine. Trend kontinuiranog povećanja budžeta za odbranu omogućava Tirani da ozbiljnije pristupi procesu modernizacije svoje vojske i da ozbiljno ulaže u nabavku ključnog vojnog naoružanja.

Nabavka sistema protivvazduhoplovne odbrane Stinger omogućila bi ponovno uspostavljanje albanskih odbrambenih sposobnosti protivvazduhoplovne odbrane koje trenutno ne postoje jer se više ne koristi sistem HN-5A (Hóng Yīng-5) – kineska verzija sovjetskog prenosivog sistema 9K32 Strela-2 (NATO: SA-7 Gral), kojih je komunistička Albanija još 1978. godine nabavila 100 komada.

Sa druge strane, nabavka protivtenkovskog raketnog sistema Javelin bi omogućila Albaniji da modernizuje kopnene snage koje se za protivtenkovsko ratovanje i dalje oslanjaju na zastareli prenosivi, višekratni, nenavođeni, raketni bacač granata (RPG) Norinco Type 69 85 mm, lakšu kinesku kopiju sovjetskog RPG-7. Albanija takođe ima zalihe lokalno proizvedenog Tip-57, koji je i sam klon zastarelog sovjetskog RPG-2 koji ima bojevu glavu 82 mm.

Uprkos potvrdi kupovine, Albanija nije otkrila vrednost ugovora, rokove isporuke i količine stingera i džavelina koje će uskoro dobiti od SAD.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading