UKRAJINI PRETI AVGANISTANSKI SCENARIO Oglasili se američki analitičari
Tanjug

- Strategija SAD, koju su de fakto prihvatili NATO i Evropska unija, je da snabdevaju Ukrajinu vojnom i nevojnom pomoći dovoljnom za odbranu i opstanak, ali ne nužno dovoljnom da protera Rusiju sa svih ili većeg dela teritorija koje kontroliše na Krimu i u Donbasu. Iako je mogući transfer raketne baterije Patriot u Ukrajinu snažan politički signal, taktički uticaj može biti minimalan - rekao je on.

- Čini se da su Ukrajina i njen predsednik Volodimir Zelenski dobili ovlašćenje da diktiraju uslove za okončanje rata. Ali u nekoj fazi SAD će delovati u sopstvenim interesima, verovatno kao što je administracijaTrampa radila u pregovorima za povlačenje iz Avganistana sa talibanima (zabranjenim u Rusiji), a ne avganistanskom vladom. I dok su SAD i NATO u čvrstom dogovoru u podršci Ukrajini, da li će ta kohezija opstati ako se rat nastavi na neodređeno vreme? - rekao je analitičar.

Prema Ulmanu, strategija Ukrajine je da zauzme novu rusku teritoriju. Kijev je „spreman da plati naizgled svaku cenu za postizanje tog cilja“.

- Međutim, kako nastupa zima, a troškovi skoro godinu dana rata postaju sve veći, nejasno je koliko dugo ova drskost može trajati ako se uslovi pogoršaju i iscrpe i vojne i civilne zalihe - rekao je on.

Ulman je rekao da su produžene vojne operacije u Ukrajini najverovatniji scenario. On je rekao da Zapad treba da ubrza slanje preciznijeg oružja Ukrajini i da joj garantuje dugoročnu podršku.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je 24. februara specijalnu vojnu intervenciju u Ukrajini kao odgovor na zahtev za pomoć šefova republika Donbasa. Zapad je potom uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji i pojačao isporuku oružja Kijevu, vrednog milijarde dolara - prenela je agencija TASS.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading