REPUBLIKANCI ŠUTNULI TRAMPA! (Ne)očekivane vesti s one strane velike bare
Foto: AP Patrick Semansky

Republikanci Trampa smatraju direktno krivim za izborni poraz, odnosno to što osim Kongresa nije osvojena i već viđena većina u Senatu.

Kako se navodi, Trampa republikanci krive da je svojom retorikom direktno uticao na poraz njihovog kandidata u Pensilvaniji, u SAD megapopularnog Doktora Oza, izgubio od demokrate koji je u toku kampanje imao moždani udar! I u Nju Hempširu je Trampov čovek izgubio, kao i u Arizoni, državama koje su po svim anketama smatrane sigurnim rerublikanskim mandatima u Senatu.

S druge strane, glasači na Floridi obožavaju Desantisa, koji je sa rekordnih 19 procentnih poena razbio kandidata demokrata na ovim izborima. „Tramp sa mozgom“, kako zovu Desantisa, je kod grašana voljen i jer je izvukao Floridu iz pakla kovida, ali i odlično rukovodio krizom posle uragana Jan koji je napravio rekordnu štetu u toj saveznoj državi. Desantisa vole i Hispanci, koji ne podnose ni Trampa ni demokrate, a što bi mu na predsdničkim izborima sigurno donelo mnogo dodatnih glasova, navodi „Foks njuz“.

Tramp pre nekoliko dana otvoreno zapretio Desantisu da mu se skloni sa puta, jer će u suprotnom izneti u javnost sav prljav veš o njemu. Kako stvari stoje, umesto kod republikanaca očekivane Trampove pobede protiv Bajdena na narednim predsedničkim izborima, aktuelnom predsedniku će na crtu izaći najverovatnije Desantis.

Da stvar bude još gora po Trampa, ako se sam ne povuče onda će republikanci da ga „puste niz vodu“, pa se može očekivati i da zbog nereda na Kapitol hilu posle prošlih predsedničkih izbora dobije i zatvorsku kaznu, zaključuje se u analizama brojnih američkih medija.

Odluka o Senatu pada u Arizoni i Nevadi

Oči američke javnosti narednih dana će biti fokusirane na Arizonu i Nevadu, u kojima neprebrojani glasovi mogu odlučiti ko će preuzeti kontrolu nad Senatom. Da bi ostvarile večinu i demokrate i republikanci moraju pobediti u obe države, a trenutno republikanci ovde sa 49:48 u mandatima. U Arizoni vodi demokrata sa 115.000 glasova razlike nakon 80, a u Nevadi republikanac sa 9.000 posle 88 odsto prebrojanih glasova. Ukoliko ne dođše do drastičnih promena, odluku će doneti ishod drugog kruga izbora u Džordžiji, zakazan za 6. decembar.

Republikanci su skoro preuzeli kontrolu nad Kongresom, pošto su od 218 potrebnih do sada obezbedili 211, dok demokrate imaju 197 mesta.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading