ELITNI KOMANDOSI STIŽU U UKRAJINU? Ima ih 30.000, obučavale ih "Foke" i Britanci - ovo bi moglo da promeni sve!
Foto: Printscreen/Youtube

Više avganistanskih vojnih i bezbednosnih izvora kaže da bi lake pešadijske snage obučene u SAD, koje su se skoro 20 godina borile zajedno sa američkim i drugim savezničkim specijalnim snagama, mogle da naprave razliku koja je potrebna Rusiji na ukrajinskom ratištu.

Avganistanskih 20.000 do 30.000 komandosa dobrovoljaca je ostavljeno kada su Sjedinjene Države ustupile Avganistan talibanima u avgustu 2021.

Samo nekoliko stotina visokih oficira je evakuisano kada se republika raspala.

Hiljade vojnika pobeglo je u regionalne susede-države dok su talibani lovili i ubijali lojaliste srušenoj vladi.

Mnogi komandosi koji su ostali u Avganistanu kriju se da bi izbegli hapšenje i pogubljenje. Sjedinjene Države su potrošile skoro 90 milijardi dolara na izgradnju avganistanskih nacionalnih odbrambenih i bezbednosnih snaga.

Iako su snage u celini bile nesposobne i predale su zemlju Talibanima za nekoliko nedelja, komandosi su uvek bili veoma poštovani, pošto su ih školovali američki mornarički SEAL (takozvane "Foke") i britanska specijalna vazdušna služba.

Bivši visoki avganistanski bezbednosni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da bi njihova integracija u rusku vojsku "promenila igru" na ukrajinskom ratištu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading