KINA ODBRUSILA BELOJ KUĆI: Vaš mentalitet je zastareo!
Foto: Shutterstock

Mao Ning optužila je u četvrtak administraciju američkog predsednika da se drži „zastarelog hladnoratovskog mentaliteta” umesto da teži „ korisnoj saradnji” sa Pekingom.

Govoreći o novoj američkoj nacionalnoj strategiji na redovnom brifingu za štampu, Mao je rekla da njena zemlja ne vidi nikakvu korist „u bilo kakvoj retorici ili činu koji podgreva geografski sukob ili veliku konkurenciju moći“.

- Protivimo se zastarelom hladnoratovskom mentalitetu i načinu razmišljanja nulte sume - naglasila je ona, misleći na način na koji je Kina opisana u novoj američkoj strategiji.

Prema dokumentu koji je Bela kuća objavila u sredu, Vašington vidi Peking kao „jedinog konkurenta koji ima nameru da preoblikuje međunarodni poredak“.

Odgovarajući na ovu tvrdnju, Mao je primetila da se „razvoj Kine u osnovi odnosi na sreću ljudi i podmlađivanje nacije“. 

SAD, tvrdila je, treba da slede principe međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i „saradnje u kojoj svi dobijaju“, posebno sada, kada „svet prolazi kroz promene koje nisu viđene u jednom veku“.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragan

14.10.2022 23:36

Kinezi su učtivi. Američki mentalitet nije hladnoratovski mentalitet već gangsterski.