FRANCUSKA USTUKNULA PRED PUTINOVIM PRETNJAMA! Makron se pravda: Ne želimo svetski rat
EPA

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Pariz neće odgovoriti nuklearnim oružjem ako Rusija rasporedi nuklearno oružje protiv Ukrajine.

Komentari predsednika Makrona odmah su izazvali gnev kritičara, koji su rekli da je odao previše informacija.

Obraćajući se medijima u sredu, Makron je rekao da njegova zemlja ima jasno definisanu nuklearnu doktrinu koja je zasnovana na „fundamentalnim interesima nacije“.

„Oni su jasno definisani i uopšte ne bi bili direktno pogođeni ako bi, na primer, došlo do balističkog nuklearnog napada u Ukrajini“, rekao je Makron.

Makron je takođe u sredu tvitovao da Francuska „ne želi svetski rat“.

Makronova iskrenost izazvala je kritike od bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji je za medije rekao da se kredibilitet nuklearnog odvraćanja „oslanja na to da se ništa ne kaže“ o tome šta bi zemlja mogla da uradi u određenim okolnostima.

Konzervativni poslanik Žan-Luj Tijerio ponovio je to mišljenje, rekavši za Politico da je zamalo „pao iz stolice“ kada je čuo Makrona da govori, rekavši da uvek treba da postoji „neizvesnost u pogledu toga šta se smatra vitalnim [francuskim] interesom“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je u četvrtak da bi svaki nuklearni napad na Ukrajinu izazvao snažan odgovor Zapada koji bi doveo do „uništenja ruske vojske“. On je takođe priznao, međutim, da to ne bi bio "nuklearni odgovor".

U septembru je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će Moskva upotrebiti „sva sredstva“ koja joj stoje na raspolaganju ako bude ugrožen teritorijalni integritet Rusije – reči koje su na Zapadu protumačene kao direktna nuklearna pretnja.

SAD su od tada saopštile da ne vide nikakve indikacije da se Moskva sprema da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini. Upitan kako bi SAD reagovale ako bi Rusija upotrebila nuklearno oružje, predsednik Džo Bajden je ove nedelje rekao da bi bilo „neodgovorno“ da razgovara o tome šta bi ili ne bi uradio.

U intervjuu u sredu, Makron je takođe rekao da će Francuska poslati više radara i projektila kako bi zaštitila Ukrajinu od ruskih raketnih napada, nakon talasa udara na brojne gradove ove nedelje. Pariz je Kijevu već isporučio haubice, prenosive PVO sisteme i teška oklopna vozila.

Francuski predsednik je, međutim, priznao da njegova zemlja nije isporučila „koliko su Ukrajinci tražili“, ističući da je „dužan da zadrži nešto za nas da zaštitimo sebe“ i istočni bok NATO-a.

Makron je takođe pozvao Putina da „zaustavi rat“ i vrati se za pregovarački sto za razgovore sa Ukrajinom. Dok je Kijev odbacio pregovore sa Moskvom, Makron je rekao da će „u nekom trenutku“ to biti „neophodno“.

Pratite nas i na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading