MI SMO NA PRVOJ LINIJI FRONTA Ukrajinski susedi žele da stvore najjaču NATO vojsku
Tanjug/Ap

Poljska želi da stvori najmoćnije kopnene snage među evropskim članicama NATO-a, rekao je ministar odbrane te zemlje. Marius Blaščak je to rekao u intervjuu za časopis "Sieci", čiji su navodi objavljeni u nedelju.

Zvaničnik je rekao da gleda na Rusiju, kao i na njenog saveznika Belorusiju, kao na potencijalne protivnike koje bi trebalo odvratiti moćnom vojskom. „Mi smo na prvoj liniji fronta, graničimo se sa Rusijom na severu i de fakto, vojno gledano, sa strane Belorusije“, rekao je Blaščak, misleći na granicu Poljske sa ruskom Kalinjingradskom oblašću.

Ambiciozni vojni planovi Poljske doveli bi je u konkurenciju sa Nemačkom, pošto je ranije ove godine kancelar Olaf Šolc obećao da će Bundesver učiniti „najvećom konvencionalnom vojskom“ među evropskim državama NATO-a.

„Poljska vojska mora biti toliko brojna i jaka da će samo njeno postojanje uplašiti agresora. Vladari Kremlja ne udaraju jake – kada vide slabost, napadaju. I artiljerijski i tenkovski, u Evropi na kraju neće biti jače zemlje (od Poljske)“, tvrdi ministar.

 

 

Blaščak je rekao da je Poljska naručila američke protivvazdušne sisteme Patriot, za koje se očekuje da će biti isporučeni ove godine, kako bi se zaštitila od visoko preciznih udara – sposobnost koju je Moskva pokazala tokom sukoba u Ukrajini.

Varšava će takođe nabaviti neodređeni protivvazdušni sistem „identičan“ britanskom Skaj Sabru, dodao je ministar bez detalja. Poljska trenutno pokušava da popuni svoje zalihe oružja nakon što je prebacila preko 200 tenkova T-72 iz sovjetske ere u Ukrajinu za upotrebu u sukobu sa Rusijom.

Blaščak je prošle nedelje najavio kupovinu oko 116 polovnih glavnih borbenih tenkova M1 Abrams od SAD, pored posebnog dogovora o nabavci 250 novih tenkova. Varšava je u početku nastojala da dopuni svoje zalihe nemačkim tenkovima Leopard 2, ali očekivani dogovor nije uspeo da se ostvari, a poljski predsednik Andžej Duda optužio je Berlin da je prekršio obećanje da će zameniti poljsko oružje.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading