CRNI DAN ZA ŠVEDSKU I FINSKU Tursko "DA" stiglo na naplatu i evo šta traže
Tanjug/Ap

Ankara će sada zahtevati da se ispuni ono što je potpisano prilikom postizanja dogovora s Turskom oko prijema te dve nordijske zemlje u člantsvo Alijanse, izjavio je turski ministar pravde.

Podsetimo, zvanična Ankara blokirala je prijem Švedske i Finske u NATO, optužujući te dve zemlje da štite kurdske militante.

Na četvoročasovnom sastansku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u utorak uveče Švedska i Finska su se složile da „brzo reše turske zahteve za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam".

- Sada ćemo tražiti ekstradiciju terorista - rekao je turski ministar pravde Bekir Bozdag, prenosi BBC.

On je pozvao Finsku da Turskoj preda šest članova Kurdske narodne partije (PKK) i još šest pristalicaca pokreta Fathulaha Gulena.

Turksa takođe od Švedske traži izručenje 11 članova PKK i 10 "Gulenista".

Iako su lideri Finske, Švedske, kao i Turske na sva zvona objavljivali da je načinjen veliki korak napred potpisivanjem sporazuma sa Stoltenbergom, oglasila se i predstavnica kurdskih aktivista.

Amineh Kakabaveh, pravni zastupnik kurdskih disidenata u Švedskoj pak smatra da je reč o "crnom danu za Švedsku", kao i da je Švedska jednostavno žrtvovala Kurde zarad sopstvenih inetersa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Voja

30.06.2022 10:30

NATOVCI sve potpisuju, ništa ne ispunjavaju, tj. obećanje, ludom radovanje