LOŠE VESTI ZA PUTINA Postignut dogovor o zabrani ruske nafte u EU, oglasio se Šarl Mišel, ovo je odluka
Foto: Kremlin.ru

"Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine izvoza nafte iz Rusije čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije", napisao je Mišel na Tviteru.

LOŠE VESTI ZA PUTINA Postignut dogovor o zabrani ruske nafte u EU, oglasio se Šarl Mišel, ovo je odluka

EPA RONALD WITTEK

 

Predsednik Evropskog saveta dodaje da će se pritisak na Rusiju nastaviti do završetak rata u Ukrajini.

On dodaje da šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje swift transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom ruskom vlasništvu i sankcionisanje osoba odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.

Zelenski: Status kandidata za člana EU za Ukrajinu već u junu

Status kandidata za člana Evropske unije za Ukrajinu trebalo bi da bude odobren već na samitu u junu, poručio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju putem video-linka liderima tog bloka koji danas na samitu u Briselu razgovaraju o ukrajinskoj krizi.

"Na strateškom nivou, status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji za Ukrajinu bi trebalo da bude odobren već u junu", rekao je Zelenski, prenosi Interfaks.

On je posebno zahvalio državama Zapadnog Balkana "na razumevanju i zato što podržavaju status kandidata za Ukrajinu".

''Mi smo 8. aprila, kada je usvojen peti paket sankcija, dobili upitnik za kandidaturu i već smo odgovorili na njega, dali odgovore Evropskoj komisiji. Računamo na istu reakciju Evrope i odbijamo svaku alternativu koja nikome nije potrebna. Moramo da budemo kao vi", poručio je Zelenski.

On je ocenio da je Ukrajina ispunila sve kriterijume za status kandidata.

Zelenski pozvao lidere EU da usvoje zabranu uvoza RUS nafte

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas liderima EU putem video linka da usvoje novi šesti set sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza ruske nafte.

Zelenski je istakao da Evropa mora da pokaže veće jedinstvo, preneo je Bi-Bi-Si.

"Vreme je da ne budete odvojeni, da ne budete fragmenti, već jedna celina", poručio je on.

Zelenski je iskoristio sopstvenu zemlju kao primer, rekavši da su Ukrajinci zajedničkim radom odbacili ruske trupe više nego što je većina svetskih lidera, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, očekivala.

On je, takođe, rekao da Evropa ''mora da zaustavi unutrašnje svađe oko sankcija'', rekavši da one samo podstiču Rusiju.

Ukrajinski lider je naglasio da iako je zahvalan na naporima koji se ulažu da se unapredi šesti paket sankcija, blok mora da nastavi sa planovima za odobravanje sankcija, preneo je Si-En-En.

"Nažalost, iz nekog razloga to još uvek ne funkcioniše. I iz nekog razloga zavisite od ruskog pritiska. A trebalo bi da bude suprotno. Rusija treba da zavisi od vas. Zašto Rusija još uvek može da zarađuje milijardu dolara dnevno na prodaji nafte?", upitao je Zelenski lidere EU.

"Trebalo bi da postoji naftni embargo kako bi Rusija razumela cenu svojih akcija", nastavio je on.

Mišel uverio Zelenskog da će EU nastaviti da pomaže Ukrajinu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uverio je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da će EU nastaviti da jača sposobnost te zemlje da se brani, kao i da pomaže u njenom oporavku.

"Zahvalio sam ukrajinskom predsedniku Zelenskom na njegovom iskrenom pozivu članicama Evropskog saveta. Povećaćemo vašu likvidnost i pomoći u obnavljanju Ukrajine. Nastavićemo da jačamo vašu sposobnost da branite svoj narod i svoju zemlju", napisao je na Tviteru Mišel, a prenosi Interfaks Ukrajina.

Obraćanje ukrajinskog predsednika bilo je u prvom delu rasprave na samitu lidera EU o situaciji u Ukrajini.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading