RUSKI ISKANDERI IDU KA FINSKOJ GRANICI? Pojavio se navodni snimak opremljenih kamiona nuklearnim bojevim glavama (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Navodni video koji je danas objavljen na ruskim društvenim mrežama prikazuje kamione sa balističkim raketama Iskander - koji mogu biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama - kako se kreću kroz zemlju, navodno autoputem do Viborga, na finskoj granici, prenosi Dejli mejl.

-Čim je predsednik Finske rekao da ulaze u NATO, cela divizija Iskandera, njih sedam… kreće ka Viborgu, kaže narator na snimku.

Oko 15.000 vojnika iz 10 različitih zemalja – uključujući Finsku, Švedsku i mali odred iz Ukrajine – učestvovaće u vežbi pod nazivom ''Jež'' koja će se održati samo 40 milja od najbliže ruske baze.

Vežba je jedna od najvećih od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine - podržana od dodatnih 900 britanskih vojnika raspoređenih u Talin u februaru pre nego što je izbio rat u Ukrajini.

Sana Marin, 36-godišnja premijerka Finske, slikana je na čelu sednice parlamenta u ponedeljak samo dan nakon što je objavila nameru da podnese zahtev za članstvo u NATO.

Magdalena Anderson, njena švedska koleginica, održala sličnu sednicu u Stokholmu.

Navodno rusko raspoređivanje raketa Iskander dolazi nakon što su državni mediji zapretili da će rasporediti dodatno nuklearno oružje na Baltiku.

Iskanderi mogu da ''imaju širok spektar uloga'' u zavisnosti od bojeve glave kojom su opremljeni.

Imaju termobarike za razbijanje pluća, zabranjenu kasetnu municiju, oklopne metke za razaranje oklopnih vozila, razbijače bunkera i elektromagnetne za uklanjanje radara.

Ali najprivlačnija od Iskanderovih bojevih glava je nuklearno punjenje, za koje se smatra da je oko četiri puta snažnije od bombe koja je uništila Hirošimu.

Rakete imaju domet do 300 milja i najčešće se nose sa drumskim pokretnim lansirnim vozilima, što otežava pronalaženje i uništavanje projektila.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading