OVA ZEMLJA JE NAPRAVILA ZRAK SMRTI Ministarstvo odbrane objavilo "revolucionarne" rezultate testiranja (FOTO)
Foto: Twitter/printscreen/MoDIsrael

Izraelsko ministarstvo odbrane otkrilo je u četvrtak da je njihov laserski sistem protivvazdušne odbrane uspešno završio "inovativne" testove koji uključuju pretnje "strmog terena", "izazovne" domete i vremenske prilike, kao i "više scenarija".

Prema saopštenju ministarstva, sistem, koji je nazvan "Gvozdeni zrak", uspešno je presreo "gelere, rakete, protivtenkovske projektile i bespilotne letelice".

"Ovo je prvorazredni napredak u integraciji laserske tehnologije u odbrambeni sistem Države Izrael", saopštilo je ministarstvo.

 

 

Izrael već nekoliko godina testira inovativni sistem protivvazdušne odbrane, razvijen sa proizvođačem "Rafael".

Prvobitno je planirano da bude postavljen do 2024. godine, ali je u februaru premijer zemlje, Naftali Benet, najavio da će biti postavljen na granici sa pojasom Gaze mnogo ranije, 2022.

Prema izraelskom "Tajmsu", loša strana laserskog sistema je da ne funkcioniše dobro u vremenima slabe vidljivosti.

Zbog toga, prema pisanju lista, za nekoliko godina izraelska vojska namerava da koristi avione za podizanje "Gvozdenog zraka" iznad oblaka. "Zrak" će dopuniti postojeće izraelske sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući čuvenu "Gvozdenu kupolu", i obaraće projektile manjih dimenzija.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading